Novice

Mercedes-Benz podrobneje predstavil MBUX sistem novega razreda S

Modelom Mercedes-Benz, ki so jih Nemci predstavili v zadnjih nekaj letih, je skupen večopravilni sistem MBUX (Mercedes-Benz Used Experience). Inženirji v Stuttgartu sporočajo, da so razvili njegovo drugo generacijo, prvi, ki bo z njo opremljen, pa je čisto novi razred S, predviden za tržno lansiranje konec letošnjega leta.

Bistvo nove generacije MBUX-a naj bi bilo, da ima še manj klasičnih stikal in gumbov, se poslužuje navidezne resničnosti in dviguje funkcionalnost z vpeljavo dodatnih tipal. A to še ni vse. Pri Mercedes-Benzu obljubljajo, da naj bi se bil sistem sposoben učiti in bo imel še bolj napreden sistem za prepoznavanje glasovnih ukazov. Novi in predvsem večji bodo tudi zasloni spredaj in zadaj, vse skupaj pa naj bi dovoljevalo tudi doslej še nepoznano stopnjo individualizacije nastavitev vozila v sprednjem in zadnjem delu.

Glavna trga za modele razreda S sta Kitajska in ZDA. Nemci so opazili, da se velika večina lastnikov na omenjenih dveh trgih dejansko vozi zadaj. Zato ni presenetljivo, da so praktično celoten kokpit zasnovali predvsem okoli zadnjih potnikov. Prva sprememba je, da so zadnjim potnikom na voljo čisto vse funkcionalnosti infozabavne enote, kot jih uživata voznik in sovoznik. Medtem ko je spredaj vgrajen samo en, a zato tudi mersko bistveno večji zaslon, kot smo jih vajeni v avtomobilih, imajo kupci možnost izbrati do največ tri zaslone za zadnjo vrsto sedežev. Vsi zasloni so seveda občutljivi na dotik, nudijo možnost fizične povratne informacije, za kar najbolj žive in kontrastne prikaze pa bo poskrbela OLED tehnika zaslonov.

Kot smo že omenili, igrajo dodatna tipala v drugi generaciji sistema MBUX bistveno vlogo pri njegovem upravljanju. Pravzaprav so Nemci vgradili bodisi dodatna tipala ali pa so povezali celo četico že obstoječih tipal. Tako imenovana funkcija nadzora izstopa uporabnika iz vozila lahko zazna, kdaj in kateri potnik želi zapustiti vozilo ter sproži opozorilni alarm z utripajočo rdečo ambientalno razsvetljavo na vozilo, ki ravno takrat pripelje v kritično območje Mercedes-Benza. Dodatno naj bi prednji sedež, opremljen s tipali, znal prebrati, če otroški sedež ni pravilno pripet ter na to opozoriti uporabnika. Novi razred S (in za njim mnogi drugi Mercedes-Benzi, ki bodo opremljeni z drugo generacijo MBUX) bo znal samodejno nastaviti sedež, volanski obroč in vzvratna ogledala, tako da bo položaj najbolje ustrezal fizionomiji posameznika. Z ustrezno gesto roke voznika ali sovoznika bo lahko odprl ali zaprl strešno okno ali dvignil oziroma spustil zadnji senčnik.

Skupno naj bi imel novi razred S kar 27 fizičnih stikal manj kot predhodnik. Veliko večino teh stikal poskušajo Nemci nadomestiti z uporabo gest, glasovnimi ukazi in drugimi gibi rok. Podobno kot v aktualnih modelih skupine Volkswagen, postavljenih na platformo MQB evo, so za poveljevanje zunanji svetlobni opremi na avtu ter brisalnikom ohranili tradicionalne fizične gumbe in ročice.

Že poznanemu MBUX-ovemu glasovnemu upravljanju, ki se odziva na“Hey Mercedes”, so ravno tako nadgradili funkcionalnost. Zdaj namreč avto med drugim lahko pove, kje je shranjen v vozilu komplet prve pomoči ali zgolj z glasovnimi ukazi poveže pametni mobilnik s sistemom MBUX. Če bo voznik v MBUX-u razumljivem jeziku rekel: »Utrujen sem,« bo sistem aktiviral program za poživitev. V primeru, da bo enako »potožil« potnik na zadnjem sedežu, bo MBUX vklopil program za dobro počutje.

V sklopu nadgradnje sistema so Nemci vanj vgradili tudi dodatne varovalke, ki naj bi preprečevale zlonamerne vdore ali nenamerno uporabo za varnost potnikov relevantnih funkcionalnosti. Zoper zlorabe so tako dodali kopico varovalnih sistemov, kot so vnos PIN številke, uporabo bralnika prstnih odtisov in sistem za prepoznavo glasu ter celo obraza. Samo ob izpolnjenih varnostnih pogojih bo namreč sistem dovolil dostop do nekaterih individualnih nastavitev ali potrdil željo po izvedbi digitalnega plačila.

MBUX bo preko ustrezne aplikacije možno povezati z vašim prenosnim telefonom, vanj pa bo moč shraniti do največ sedem različnih nastavitev avta. Aktivacija posameznih nastavitev bo možna s skeniranjem QR kode na vstopu v vozilo. Posamezne nastavitve avta bo možno z omenjeno aplikacijo prenesti tudi v druga vozila Mercedes-Benz, ki bodo opremljena s tovrstnim sistemom. Za vse, ki jim to še ni dovolj, je tu še možnost upravljanja domačih pametnih naprav preko iste aplikacije. Predpogoj je, da morajo biti tudi domače naprave seveda opremljene z ustrezno inteligenco.

Zadnja v vrsti posodobitev je nadgradnja navidezne resničnosti. Če zna prva generacija MBUX sistema z navideznimi puščicami sredi posnetka ceste nakazati, kam je treba zaviti, bo druga generacija to delala neposredno na cesti. Tam bo namreč s projiciranjem smernika na cesto nakazala vozniku potrebo po menjavi smeri vožnje ali zavijanje v neko ulico, brez da bi le-ta moral umakniti pogled s ceste.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Mercedes-Benz podrobneje predstavil MBUX sistem novega razreda S"


6 meseci 15 dni nazaj

Torej se bo zadaj vozil direktor (ali drug pomembnež), njegov voznik pa se bo pogovarjal z avtom (glasovni ukazi). Tole mi ne gre ravno skupaj. Da ne bi o tem, da medtem ko izgovarjaš ukaze, bi z gumbom isto stvar naredil že 3x.

Enako neumno se mi zdi upravljanje z gestami. Ali resno mislijo, da se bodo ljudje na pamet učili, kako morajo mahati po zraku za upravljanje z avtom? In to za vsak avto, ki ga vozijo posebej (ker kretnje ne bodo standardizirane)? 1000x lažje je pogledati ikono na gumbu in ga pritisniti ali zavrteti.

Želijo se iti napredek, a v resnici samo poslabšujejo uporabniško izkušnjo in varnost.

Locher
6 meseci 15 dni nazaj

Vlak z gumbi je verjetno odpeljal, pa če nam je to všeč ali ne.

 
Bo Ineos kupil Daimlerjevo tovarno Smart v Franciji?
Električno gnani el-Born s Cuprino značko