Novice

Mercedes-Benz s prenovljenim razredom S postavlja višja merila

Mercedes-Benz je v Šanghaju pokazal prenovljeni razred S, ki bo na evropske ceste zapeljal julija.

Med številnimi novostmi nekoliko izstopa učinkovita motorna paleta z novimi tehnologijami elektrifikacije. V prihodnosti bosta učinkovitost in avtonomna tehnologija delovali z roko v roki, zato prenovljeni razred S stavi na samovozeče sposobnosti in pameten vozni sistem. ”Razvoj prenovljenega razreda S je bil izjemno obsežen. S serijo novih lastnosti in funkcij ostaja razred S tehnološki pionir,” je ob razkritju dejal Ola Källenius, odgovoren za raziskave in razvoj vozil pri Mercedes-Benzu.

mercedes-unveils-sclass-facelift-74

Še preden se posvetimo vsem novim lastnostim, preglejmo spremembe v zunanjem videzu. Razred S je s prenovo dobil novo masko hladilnika, ki ima pri šest- in osemvaljnih agregatih tri dvojne rešeteke in sredinsko vertikalno prečko v svetleči črni barvi. Pri različici z dolgo medosno razdaljo in dvanajstvaljnim agregatom se maska hladilnika razlikuje po dodatnih prečkah, pri Maybachu pa je v maski nameščena dodatna manjša oznaka Maybach. Poleg opcijskih žarometov Multibeam v tehnologiji LED so na voljo še trije različni žarometi z ekskluzivnim oblikovnim elementom. Na zadku so nameščeni žarometi v tehnologiji LED z majhnimi kristalčki, ki s posebnim grafičnim premikanjem vozniku pokažejo ali je avtomobil zaklenil oziroma odklenil. Drugačna sta tudi prednji odbijač s poudarjenimi večjimi zračnimi odprtinami ter nekoliko nižji zadnji odbijač z vgrajenimi okrasnimi kromiranimi zaključki izpušne cevi. Kupci bodo lahko izbirali med sedmimi različnimi platišči dimenzij (17-20 palcev).

mercedes-unveils-sclass-facelift-16

V potniški kabini sta nameščena dva nova visokoresolucijska zaslona z diagonalo 12,3-palcev. Združena sta pod veliko stekleno zaščito in še poudarita širino potniške kabine. Povsem nove so tudi površine na dotik na volanskem obroču, odzivne so na geste in vozniku omogočajo, da upravlja z večopravilno enoto brez odmikanja pogleda s ceste. Prvič bodo lahko vozniki v razredu S upravljali s pametnim tempomatom kar preko volanskega obroča. Kar se tiče nadgradnje kvalitete, ima prenovljeni razred S na voljo številne plemenite materiale, od lesa do usnja. Vsak razred S je opremljen z brezstičnim paketom, zato je Mercedes-Benz predstavil novo generacijo ključev v črni ali beli barvi z različnimi okrasnimi okvirji.

mercedes-unveils-sclass-facelift-52

Prvič je v serijskem vozilu na voljo sistem Energizing Comfort Control, ki prinaša različne udobnostne rešitve pod eno streho. Sistematično upravlja funkcije klimatske naprave, sedežev, gretja, osvetlitve in glasbene atmosfere ter s tem omogoča edinstveno nastavitev za udobje, ki je prilagojeno počutju uporabnika. Voznik lahko izbira med šestimi programi: Freshness, Warmth, Vitality, Joy, Comfort in Training. Vsak ima svoj namen, vsi pa na zaslon narišejo barvite grafike ter doživetje podkrepijo s primerno glasbo.

mercedes-unveils-sclass-facelift-57

Med motorno paleto izstopa nova različica S 560 4Matic z nameščenim štirilitrskim osemvaljnim bi-turbo agregatom s 345 kilovati  moči (469 KM) in 700 njutnmetri navora. Kot pravijo pri Mercedesu, gre za enega najbolj ekonomičnih osemvaljnikov na svetu, saj porabi 10 odstotkov manj goriva od predhodnika. Motor lahko izključi delovanje polovice valjev, kadar jih ne potrebuje. Enak motor je nameščen v različici S63 AMG, a ima v športnem modelu 450 kilovatov moči (612 KM). Na voljo bosta tudi dve dizelski različici in sicer obe z novim trilitrskim šestvaljnim dizlom, ki pri oznaki S 350d razvije 210 kilovatov, pri S 400d pa 250 kilovatov moči. Vse izvedenke so serijsko opremljene s 4-kolesnim pogonom 4Matic. Ponudbo bo kasneje dopolnil še priključni hibrid s 50-kilometrskim električnim dosegom. A še preden bo na ceste zapeljala najbolj varčna različica, so svetovno premiero dočakali 48-voltni integriran zaganjalnik in električni kompresor.

mercedes-unveils-sclass-facelift-22

Prenovljeni razred S je naredil velik korak naprej v smislu avtonomne tehnologije. Pri znamki so to napovedali že pred časom, a so šele zdaj predstavili, kaj zmore razred S. V dodatnem voznem paketu so vključeni sistemi Distronic Active Proximity Assist, Active Lane Change Assist, Active Emergency Stop Assist in Traffic Sign Assist, za zaključek pa je na voljo še sistem Remote Parking Assist, ki vozniku omogoča parkiranje vozila v ozka parkirna mesta s pomočjo pametnega telefona.

Prenovljeni Mercedes-Benzov razred S naj bi na evropske ceste zapeljal v začetku julija, cene pa trenutno še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Mercedes-Benz. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športno oblikovani Opel Grandland X
Volkswagnov koncept električno gnanega križanca