Novice

Mercedes-Benz širi ponudbo priključnih hibridov z modeloma A 250 e in B 250 e

Nemci krepijo svojo prisotnost na tržišču elektrificiranih modelov. Poleg priključnih hibridov razredov C, E in S se namreč v ponudbo pridružujeta najmanjša razreda A in B.

Skupen obema je pogonski sklop, ki ga tvorita 1,3-litrski turbobencinar z nazivnimi 118 kilovati oziroma 160 KM moči in 250 Nm navora ter v sendvič med menjalnik in bencinski agregat stisnjen elektromotor z nazivnimi 75 kilovati (102 KM) moči in 300 Nm navora. Skupaj zagotavljata sistemsko moč 160 kW (218 KM) in 450 Nm navora. Tako motoriziran A 250 e rabi za pospešek do stotice 6,6 sekund, limuzina 6,7 sekund, B 250 e pa 6,8 sekund. Najvišja hitrost v električnem načinu je pri vseh 140 km/h, največje možne hitrosti, zapisane v enakem zaporedju kot pospeški, pa so 235, 240 in 235 km/h.

Ena od zanimivosti hibrinega pogonskega sklopa je, da prevzema elektromotor v celoti tudi nalogo zaganjalnika bencinskega agregata. S tem so inženirji prihranili na masi in tudi prostoru, ki bi ga sicer morali nameniti dodatnemu običajnemu zaganjalniku. Druga zanimivost je, da izpušni sistem ni speljan povsem do zadka avta, ampak se zaključi približno na njegovi sredini. S tem so ponovno prihranili nekaj prostora v zadnjem delu avtomobila, tako da so vanj lahko “pospravili” večjo baterijo kot sicer, posodo za gorivo in vse potrebne elemente polnilnika visokonapetostne baterije.

Litij-ionska baterija je vgrajena pod zadnjo klopjo ter zmore shraniti do 15,6 kWh električne moči. Z njo zmore priti petvratna kombilimuzinska izpeljanka A 250 e najdlje 74-76 kilometrov, limuzina razreda A 75-77 kilometrov, B 250 e pa 70-77 kilometrov, vse glede na bolj optimalen NEDC sistem merjenja dosega. Podatki v primeru bolj realnega standard WLTP si sledijo 60-68 km, 61-69 in 56-67 kilometrov. Baterijo je moč s 7,4-kilovatnim priklopom povsem napolniti v eni uri in 45 minutah, na domači šuko vtičnici bo polnjenje trajalo okoli 8 ur, kot eden prvih priključnih hibridov pa dopušča tudi polnjenje na hitrih polnilnih mestih. Tam si baterija opomore z 10-odstotnega stanja napolnjenosti do 80-odstotnega stanja napolnjenosti v vsega 25 minutah.

Kot je značilno za vse tovrstne pogonske sisteme, tudi Mercedes-Benzov ponuja uporabnikom več načinov obratovanja. Ti segajo od strogo električnega pogona preko hibridnega delovanja (s ciljem vzdrževanja stanja napolnjenosti baterije npr. za kasnejše mestno potepanje na elektriko) do ekonomičnega Eco, običajnega Comfort in energičnega Sport. Navigacijski sistem zna na izbrani poti “pametno” krmiliti hibridni sistem tako, da preklaplja med električnim in hibridnim načinom pogona na najbolj energijsko učinkovit način.

Obe različici priključnih hibridov malih Mercedes-Benzov je že možno naročiti. Cene zanje v Nemčiji se začnejo pri 36.943 evrih za petvratni A 250 e oziroma 37.300 evrov za limuzino A 250 e in 37.663 evrov za enoprostorski B 250 e.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi šef BMW pozval zaposlene k inovativnosti in spremembam
Dražba najstarejšega še ohranjenega Porscheja ni potekala po pričakovanjih