Novice

Mercedes-Benz Vision EQXX upravičil pričakovanja

Mercedes-Benz Vision EQXX je v skladu z napovedmi uspešno premagal več kot tisoč kilometrsko pot z enim polnjenjem.

Pri Mercedesu so koncept Vision EQXX zasnovali z vizijo učinkovitosti, ki naj bi ob dobrih aerodinamičnih lastnostih in optimalnem izkoristku električnega pogonskega sklopa omogočala preko 1000 km dosega z enim polnjenjem.

Na testni vožnji med predmestjem Stuttgarta in francosko riviero so brez vmesnih postankov za polnjenje prevozili 1.008 kilometrov s povprečno hitrostjo 88 km/h pod skrbnim nadzorom, ki ga je na daljavo opravljala spremljevalna ekipa. Pot so zaključili s 15-odstotno napolnjenostjo baterije, kar naj bi zadostovalo še za nadaljnjih 140 kilometrov, povprečna poraba električne energije pa je na tej poti znašala 8,7 kWh na prevoženih 100 km. K optimalnem izkoristku pogonskega sklopa pripomore učinkovit temperaturni nadzor baterij in električnega motorja, ki v hladnejših dneh ohranja optimalno temperaturo in omogoča učinkovito hlajenje v toplejših dneh.

Koncept, težak okrog 1.750 kg, poganja električni pogonski sklop z močjo 150 kW (204 KM) z 900-voltno arhitekturo in baterijskim paketom kapacitete 100 kWh. Baterijski paket je, kljub enaki kapaciteti kot pri modelu EQS 450+, ob posebni zasnovi za polovico manjši in približno 30 odstotkov lažji (495 kg), saj uporabljena tehnologija omogoča energijsko gostoto okrog 400 Wh/l. K učinkovitosti pripomore tudi tehnologija, ki izhaja iz sveta tekmovanj Formule 1, vključno z nizkim količnikom zračnega upora (0,17) in uporabo pnevmatik z nizkim kotalnim uporom na 20-palčnih aerodinamično zasnovanih platiščih.

Koncept, ki je bil premierno predstavljen letos januarja, naj bi predstavljal napredek znamke na področju tehnologij, ki so temelj električnih avtomobilov prihodnosti. Po besedah Markusa Schäferja, člana upravnega odbora skupine Mercedes-Benz, je to šele začetek potovanja v električnem svetu znamke, s konceptom Vision EQXX pa naj bi z novimi testi še naprej iskali meje mogočega.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Mercedes-Benz. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Mercedes-Benz Vision EQXX upravičil pričakovanja"


D12J12
2 leta 7 dni nazaj

Ha zanimivo. Hlajenje motorja, da le ni moč naraščala. Višja temperatura dvigne upornost statorju, kar pomeni večjo moč in porabo.

2 leta 9 dni nazaj

OK, dokazali so, da znajo potegnit denar iz miljarderjev. Ali znajo narediti avto za srednji sloj? Odg.: zagotovo niso tega sposobni!

xxl
2 leta 9 dni nazaj

Seveda so, ni jim pa tega treba.

2 leta 7 dni nazaj

Zakaj pa potem rinejo renaulta pod svoj pokrov?

xxl
2 leta 7 dni nazaj

Zato, da denar ne zapravljajo za mlinčke. Kako to deluje na kupce, je pa druga stvar.

2 leta 7 dni nazaj

Dobro vem kako. Na koncu je dober le za narod v rezervatih, kot cigovoz.

pskoda
2 leta 7 dni nazaj

Saj so poštudirali, da je bila to napaka

2 leta 7 dni nazaj

Torej niso sposobni narediti avta za srednji sloj! Še bolj hecni so pri VW, kjer vsakemu miljarderju kar šenkajo miljončka, če kupi Bugattija.

2 leta 6 dni nazaj

Ja, in gre na račun zapriseženih traktoristov 😉

Gosic
2 leta 9 dni nazaj

Mercedez-Elektric Vision Kia EV6.

xxl
2 leta 9 dni nazaj

No ja, prej bi rekel VW XL 1 kot celota.

 
Koncept Genesis X Speedium Coupe razkriva električno prihodnost znamke
Renaultov koncept s pogonskim sklopom na vodik bo predstavljen v maju