Novice

Mercedes-Benzov koncept ESV prikazuje prihodnost varne vožnje

Nemci so pred letošnjo Tehnično konferenco o napredni varnosti vozil ESV (Enhanced Safety of Vehicles), ki bo potekala na Nizozemskem, razkrili svoj najnovejši poskusni varnostni model. Z njim želijo prikazati sisteme, ki naj bi v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti postali del avtomobilskega vsakdana.

 

Osnovan na zadnji generaciji terenskega GLE, ponuja Mercedes-Benzov koncept ESV (Experimental Safety Vehicle) vpogled v varnostne sisteme, ki jih bodo pri Mercedes-Benzu vgradili v svoja vozila čez pet, deset ali petnajst let

Element, ki ga glede na pričanja in razvoj tehnike ne pričakujemo prej kot v modelih, ki bodo zapeljali na ceste čez kakšnih petnajst let, je sistem avtonomne vožnje. Njegova posebnost je, da se volanski obroč v režimu avtonomne vožnje umakne od voznika proti armaturni plošči in s tem sprosti dodaten prostor za primer trka. Zaradi tega so Mercedesovi inženirji prestavili tudi varnostno blazino iz obroča na vrh armaturne plošče, od koder se v primeru trka napihne in varuje voznika v obeh režimih, avtonomnem in običajnem.

ESF 2019 se osredotoča tudi na varnost ostalih potnikov, še posebej otrok. Tako imenovan sistem Pre-Safe Child vključuje otroški sedež, ki v primeru zaznanja nevarnosti nesreče varnostni pas dodatno prednapne. V primeru, ko sistem zazna, da se trku ni moč izogniti se iz stranic otroškega sedeža sprožijo dodatne varnostne blazine, ki še bolj zaščitijo otroka pred posledicami trka.

Napredni sistem Active Brake Assist naj bi gledal »okoli vogala« in pri tem spremljal pešce in kolesarje. V primeru, da sistem zazna, da se pot pešca ali kolesarja križa s potjo avtomobila, na nevarnost trka opozori voznika z vizualnim in akustičnim signalom. Če se voznik nanju ne odzove, sistem samodejno vklopi zavore in zavre avtomobil.

Mercedesovi inženirji so dodatno izpopolnili še sistem nadzora nad prečnim prometom. Ta, na primer, po novem zazna tudi kolesarje in pešce, ki se nahajajo v voznikovem »slepem kotu« in v primeru med manevriranjem na parkirišču samodejno ustavi vozilo.

Tudi sicer je koncept ESV opremljen s kopico sistemov, ki so namenjeni prvenstveno varovanju drugih udeležencev v prometu. Med tovrstne spadata maska motorja in projicirni sistem za prikaz sporočil na zadnjem steklu avta. Njun namen je prikaz različnih sporočil za ostale udeležence in obveščanje o posebnih okoliščinah na cesti oziroma nenazadnje celo o namerah vozila. Pri Mercedes-Benzu so šli celo tako daleč, da so si zamislili malega, jasno avtonomnega, robota. Ta naj bi v primeru trka »izstopil« iz zadnjega dela avta, se na ustrezni varnostni razdalji postavil v vlogo neke vrste varnostnega trikotnika ter opozarjal ostale udeležence na posebne okoliščine na cesti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hibridni sistem prihajajočega Volkswagen Golfa
Teden premier pri Škodi