Novice

Mercedes-BMW 1A

Takšne novice pred 20 leti ne bi mogli prebrati. Preprosto nikomur ne bi kaj takega padlo na pamet. Danes pa so (tudi v avtomobilizmu) čisto neki drugi časi.

Posvečeni mediji (ali konkretno: nemški Handelsblatt, povzemajo pa tudi drugi) pišejo, da bosta bavarski BMW in švabski Daimler morda sodelovala pri razvoju njunih serije 1 in razreda A.

Ozadje ne more biti neznanka: zmanjševanje stroškov.

BMW je leta 2004 predstavil takrat najmanjši BMW, serijo 1, ki je zamenjala dotedanji BMW serije 3 Compact (1993). Kupci so bili, to je jasno, sicer bi model ukinili, ampak vsaj oblikovno ni ravno vnemal src po obli. Velja tako za Compact kot za serijo 1. Podobno so, kot je bilo tedaj vsesplošno modno, razmišljali tudi pri Mercedes-Benzu, le da malo drugače. Leta 1997 so tudi oni želeli znamko približati takšnim, ki se dotlej niso zamišljali kot lastniki: prvim, ki niso imeli dovolj denarja, in drugim, ki tako velikih Benzov, kot so jih izdelovali dotlej, preprosto niso hoteli ali želeli ali mogli imeti. In so se lotili z razmišljanjem izven škatle: njihov novi A je bil revolucionarno drugačen in je, v nasprotju s Compactom in serijo 1, ujel mnogo močnih privržencev.

Ampak svet se ves čas spreminja, prihajati so začeli športni terenci, A je bil razmeroma drag (razvoj, proizvodnja), zato so pokleknili in leta 2013 predstavili novi A. Nič več tipičen A (privrženci so bentili, a potem v veliki meri vsi veselo presedlali na GLA, 2014), pač pa korak nazaj v klasično kombilimuzino, kakršno evropski proizvajalci ponujajo že od 70. let prejšnjega stoletja.

BMW serije 1 in Mercedes-Benz razred A, letnik 2012: na las podobna silhueta, drugačen izrez oken zadnjih bočnih vrat, drugačna previsa zaradi pogona.
BMW serije 1 in Mercedes-Benz razred A, letnik 2012: na las podobna silhueta, drugačen izrez oken zadnjih bočnih vrat, drugačna previsa zaradi pogona.

V prelomni točki, torej leta 2013, sta BMW in Daimler izdelovala mersko, oblikovno, cenovno in še kaj neposredno konkurenčna avtomobila. Zato se zdi, čisto z distance in neobremenjeno, razumljivo in sprejemljivo stopiti skupaj in pri pričakovani kakovosti, ki jima je bolj ali manj enaka, prihraniti stroške razvoja.

Vprašanje pa je, kje se ta distanca kupcev konča. Novinarji in ljubitelji avtomobilizma smo ob vsaki nepričakovani odločitvi priznanih znamk skočili v zrak, tresla se je gora, rodila pa miš. Izkušnje torej kažejo, da kupci, ki niso novinarji, vedno manj pa tudi tisti, ki niso ljubitelji abtomobilizma, konzumirajo, kar je pač na krožniku. Kar je na nek način verjetno tudi prav.

BMW serije 1 in Mercedes-Benz razred A, letnik 2018: močno podobna in neposredna tekmeca.
BMW serije 1 in Mercedes-Benz razred A, letnik 2018: močno podobna in neposredna tekmeca.

Na drugi strani tej odločitvi v prid govori tudi dejstvo, da sta si 1 in A tako nesramno podobna, da je že skoraj neverjetno: z boka najbolj, če pa bi zameglili obraz in luči, pa tudi v splošnem. Okej, pri BMW 1 je prednji previs znatno krajši, ker ima pač tam vzdolžno postavljen motor za pogon zadnje osi. Ostalo so zgolj variacije, ki so odvisne od glavnega oblikovalca in odbora, ki daje zeleno luč.

Projekcija je, glede na izkušnje, naslednja: številni bodo bentili, na koncu pa bo vse lepo in prav. Mene zanima zgolj to, kje bo (bi) imel novi avtomobil pogon.

Besedilo: Vinko Kernc. Foto: BMW, Daimler

 

 

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Mercedes-BMW 1A"


5 leta 1 mesec nazaj

Še malo, pa bodo vsi kot Golf. Stari MB A je imel zaradi navzdol zavihanih zadnjih vrat, težko vstopanje za odrasle. Sedaj je malo bolje, a ga BMW v tem pogledu prekaša, v nekaterih drugih pač ne. Le naj teče razvoj naprej, pa bodo vsi HB še bolj podobni, kot je nekdo napisal, in bolje služili svojemu namenu.

chad
5 leta 2 meseci nazaj

Ja čisto možno, zakaj pa ne. Saj sta obe nemški znamki, pa tudi audi je, to je vse kuhna zadaj, kaj pa mislite. Poglejte aktualne modele, imajo podobne oblikovalske detajle oz. značilnosti, zmogljivosti pa itak. So samo različne znamke plasirane, da poberejo čimvečji del kupcev, ki kobajagi izbirajo, v resnici imajo na izbiro pa samo eno, nemški produkt, ki je naprej premišljen in potem predstavljen v treh različnih premium znamkah.

Locher
5 leta 2 meseci nazaj

Že res, da BWM verjetno hoče v tem razredu pogon na sprednji kolesi, ampak težko verjamem, da bo zato šel v španovijo z Mercedesom.

thunderbolt
5 leta 2 meseci nazaj

Marsikdaj napisanemu s strani gospoda Kernca prikimam, ampak tole danes je pa res precej po sili napisano. Po tej logiki so si vsi HB kot jajce jajcu. Sicer pa zakaj bi sel BMW v kompanijo z MB, ce ima pa Minija??

 
Carlos Ghosn z vrha do dna v dobrih dveh mesecih
Prenovljeni Renault Twingo je malček le še po merah