Novice

Carlos Ghosn z vrha do dna v dobrih dveh mesecih

Še nedavno eden najmogočnejših akterjev avtomobilske industrije je odstopil tudi z vodilnih položajev pri Renaultu.

Po novembrski aretaciji in posledični odstavitvi z vodilnih položajev pri podjetjih Nissan in Mitsubishi je Carlosu Ghosnu francoski Renault kljub obtožbam ohranjal podporo, saj naj bi ga tedaj le začasno nadomestil Thierry Bollore. Glede na zadnje novice pa vse kaže na to, da se končuje njegovo obdobje vladavine tudi pri francoskem proizvajalcu vozil. Ghosn naj bi namreč iz pripora v Tokiu sporočil, da odstopa s položajev predsednika in izvršnega direktorja Renaulta ter s svojo odločitvijo najverjetneje prehitel odbor direktorjev, ki naj bi na seji odločal o njegovi usodi. Tako so lahko le potrdili njegov odstop in odločali o prenovljeni strukturi in vlogah novih vodilnih mož podjetja Renault. Funkcijo predsednika naj bi tako prevzel zdaj že verjetno nekdanji direktor Michelina, Jean-Dominique Senard, medtem ko Thierry Bollore ostaja na položaju izvršnega direktorja. Po novih pravilih naj funkciji ne bi bili več združljivi. Pred novim vodstvom je zdaj zahtevna naloga normalizacije odnosov s partnerskima podjetjema Nissan in Mitsubishi.

Prejšnji teden sta namreč Nissan in Mitsubishi pripravila skupno izjavo, v kateri trdita, da naj bi bivši vodilni mož alianse prejel 6,9 milijona angleških funtov (približno 7,9 milijona evrov) izplačil brez potrditve nadzornega odbora. Carlos Ghosn, ki še naprej zanika vse obtožbe, se medtem z japonskimi oblastmi pogaja o morebitni izpustitvi ob plačilu varščine. Zaenkrat naj bi bile vse prošnje po izpustitvi zavrnjene, kljub temu, da naj bi njegovi odvetniki sodišču predlagali tudi nošenje elektronske zapestnice in najem varnostnikov, ki naj bi skrbeli, da ne zapusti države.

Tako po aretaciji na letališču v Tokiu 19. novembra lani, ko so ga japonske oblasti pridržale zaradi suma finančnih nepravilnosti in davčne utaje, bivši najvplivnejši akter avtomobilske industrije še naprej ostaja v priporu in čaka na sojenje.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault, Autocar. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Carlos Ghosn z vrha do dna v dobrih dveh mesecih"


jack86
5 leta 3 meseci nazaj

No tako, pravilno! Za 8M€, kar je verjetno promil vsega biznisa, katerega je utajil. Kdaj bo taka roka pravice dosegla našega šerifa najlepšega mesta na svetu?

 
Tudi Bentley napoveduje za Ženevo poseben model
Mercedes-BMW 1A