Novice

Mestni (tudi mirujoči) promet: večna uganka

So izjeme, a načelno drži: delovnik je čas od ponedeljka do petka med osmo uro zjutraj in peto popoldne. Plus-minus, odvisno od podjetja. Od kod, za vraga, potem ravno v tem času takšna gneča na ljubljanskih cestah?

Zadeva ima pri meni dolgo zgodovino. Čeprav sem se z mopedom po cestah vozil že v času osnovne šole, sem čisto zares dojel pojem prometa šele v gimnaziji. Vsak delovnik v centru mesta je moral pustiti neko sled, navsezadnje sem se moral ravnati po prometu tudi, ko sem odhajal v šolo z avtobusom: koliko prej je treba od doma, da ne zamudim; kateri dan je več prometa; in tako naprej. Promet je (takrat) tekel tudi okoli moje gimnazije in če ga nisem ravno videl (pred in po pouku, pa tudi med odmori), sem ga vsaj slišal. In že takrat mi ni šlo v glavo: od kod toliko avtomobilov na cesti?

Na mestnih cestah je gneča tudi takrat, ko je po neki preprosti teoriji ne bi smelo biti.
Na mestnih cestah je gneča tudi takrat, ko je po neki preprosti teoriji ne bi smelo biti.

Okej. Obstajajo službe, kjer delo zahteva premike z vozili. Recimo avtobusi. Pa poštarji. Pa recimo še vsi drugi kurirji, od znanih hitrih pošt do internih kurirskih služb. Pa policaji, reševalna služba in gasilci. Pa dostava v trgovine. Pa varnostniki in varnostni inženirji. Pa serviserji pralnih strojev. Pa tisti, ki urejajo ceste in zelenice. Pa novinarji, če smo ravno pri tem. Pa tisti, ki vzamejo dopust, da prešuštvujejo. Pa naj bodo še tisti, ki poslujejo med podjetji in hodijo na sestanke. A je še kdo?

Ja, danes so še študentje. Hudiča, vozijo boljše avtomobile, kot ga imam jaz. Ampak: a nimajo predavanj? Mi smo jih imeli vsak dan od 8h do 14h.

Še zdaleč ne trdim, da je seznam ”upravičenih” dokončen, a vseeno ne more pojasniti zapaženega stanja. Dopoldne je na cesti v najlepši prestolnici Evrope že na robu sprejemljivosti.

Ljubljanski BTC je že dopoldne poln parkiranih avtomobilov. In prometa. Mimogrede: fotografija je nastala pred 7 leti ob 7 uri in 12 minut zjutraj.
Ljubljanski BTC je že dopoldne poln parkiranih avtomobilov. In prometa. Mimogrede: fotografija je nastala pred 7 leti ob 7 uri in 12 minut zjutraj.

A to še ni vse. Vsi zaposleni, ki sedijo na nekem stolu po 8 in več ur na dan, (lahko) prihajajo v službo z avtomobilom. Ti so potem nekje parkirani: na P+R, v garažnih hišah, na zunanjih parkiriščih. Okej. Toda pred poldnevom so v trgovskem BTC ali na Rudniku parkirišča tako zasedena, da včasih preprosto nimaš kje parkirati. Upam, prav zares upam, da to niso avtomobili tistih, ki ta čas sedijo kje v javni upravi. Še manj upam, da so, kot slišim nekatere, to avtomobili zaposlenih v BTC. (Ker kje so potem parkirišča za stranke?)

Mislim, da je prav sklepati, da je večina avtomobilov, parkiranih ob velikih trgovskih centrih, last kupcev. Evo: ti so torej tam po nakupih. Pa saj so nekatere službe res popoldanske, nekatere celo nočne. Ampak toliko …?

Seštejem zdaj vsa vozila, ki se vozijo po mestnih cestah, in jih prištejem k tistim, ki so parkirani ob trgovskih centrih, pa dobim neko količino avtomobilov, ki je daleč daleč od zanemarljive vrednosti in precej več, kot bi pričakoval glede na izjeme iz uvoda oziroma glede na neko običajno razdelitev dneva na 8-8-8 (ur), torej 8 ur dela, 8 ur življenja in 8 ur spanja – v tem vrstnem redu.

Včasih me ima, da bi stal kot kolporter na semaforiziranem križišču in pri rdeči luči spraševal ljudi, kam so namenjeni. Vsakemu bi dal v zameno za iskren odgovor recimo eno banano.

Ker res: kaj počnejo vsi ti ljudje dopoldne na cesti?

Besedilo in foto: Vinko Kernc

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Mestni (tudi mirujoči) promet: večna uganka"


pskoda
5 leta 10 meseci nazaj

Če si nezaposlen dobiš denar od socjale mal pofušaš in lepo živiš oz bolje kot človek, ki dela vsak dan in dobi minimalca

Ivan36
5 leta 10 meseci nazaj

V LJ je vsaj 60% preveč vozil! Sem živel na Goriški ulici od leta 2003 in po 3 mesecih sem še kolo prodal, da ga nebi ukradli! Torej vsaka večja družina ima vsaj 3 vozila rabila bi 2, ker tudi v strarih ulicah ni niti garaž ( tise, ki so so itak premajhna) beri za fičote in 101, torej so vozila parkirana po zelenicah in na vseh parkiriščih! Firme bi morale imeti toliko P kolikor je zaposlenih iz drugih krajev države za LJ rezidente pa OBVEZEN LPP! Pa še šerif je vse za dobrobiti sinčka dal vse pločnike zadelati s stebrički! Od leta 2003 do 2006 se je LJ sploh CENTER spremil za 80% sedaj pa še + 50%.
Glede povečanega prometa so pa kriva tudi sodišča, UKC + vse kar spada pod UKC LJ in določene službe, ki so samo v Ljubljani.

Fnatic
5 leta 10 meseci nazaj

Se strinjam. Z mojo imava samo en avto pa še tega bolj kot ne zaradi mene, ker se vozim izven Lj v službo. Ona uporablja LPP. Sva pa edina v naši ulici v blokih, ki imava samo eno vozilo. Nazadnje so vihali nos nekateri, ker parkiram za blokom (poleg še nekaj drugih, ni asfaltirano ampak posuto s peskom). Sem jim dejal, da dokler bodo imeli 2 do 3 avte na stanovanje + še skuter + cel kup koles, naj se ne pritožujejo zaradi parkiranja, saj sami že polovico mest zasedejo. Jih je pa kar nekaj, ki se v strogi center vozijo z avtom, pa čeprav živimo 20 min normalne hoje stran od ”prešerca”.

limas
5 leta 10 meseci nazaj

To tudi mene zanima?
Pozabil si dodati še penzioniste in sp-je. Ampak tudi v tem primeru je preveč prometa.
Občani bi morali biti v službi med 08:00 in 16:00 in v tem primeru bi moralo biti prometa le za vzorec.
Ali imamo brezposelnost 30% in vsi brezposelni vozijo avte ali pa enostavno fušajo. JS razen visoke kaste nedotakljivih je na delu, tisti na minimalcih tudi…
Ne vem.

 
Nobe 100 je simpatičen električen trikolesnik iz Estonije
Serijski Porsche Mission E bo Taycan