Novice

Serijski Porsche Mission E bo Taycan

Porsche je zadnja leta na zelo pomembni misiji – na misiji razvoja in prenosa v serijsko proizvodnjo, tako Nemci, najboljšega in najbolj naprednega električnega Porscheja vseh časov.

No, če smo povsem odkriti, to ne bi smelo biti pretirano težko početje, saj je to tudi prvi stoodstotno električni Porsche, a pustimo podrobnosti ob strani. Model, ki so ga prvič pokazali kot koncept Mission E leta 2015, naj bi zapeljal v prodajne salone leta 2020, do takrat pa nas Nemci počasi, a vztrajno zalagajo z drobci podatkov o novincu.

Najnovejši je, da se bo serijski model imenoval Taycan. Ime, tako Oliver Blume, vodja uporavnega odbora pri Porscheju, naj bi v evrazijskem dialektu označevalo razigranega mladega konja. Da bo ta premogel 600-»konj«, upoštevajoč podatke o zmogljivosti najmočnejše Tesle S, niti ni tako zelo presenetljivo. Bolj pomembno je verjetno, da naj bi bili ti stalno in v vsakem trenutku na razpolago vozniku – , če bo seveda »sok« v baterijah. Nekaj, kar je nedvomno posledica samosvojega in ciljno razvitega 800-voltnega visokonapetostnega sistema elektro pogonskega sklopa. Gnana bodo jasno vsa štiri kolesa, baterije pa naj bi bilo mogoče od praznih do 80 odstotkov kapacitete napolniti v vsega 15 minutah.

V voznem smislu naj bi šlo za značilen Porsche, učinek večje lastne mase pa naj bi mu v veliki meri pomagalo omiliti nizko težišče, ki je posledica v dno vozila vgrajene baterije. Da Taycan kljub vsemu ne bo mogel v celoti parirati kakšni 911 GT2 in podobnim, pa je tudi pričakovano. Navsezadnje gre za štirivratno in (vsaj) štirisedežno športno limuzino, ki je konceptualno in dimenzijsko bolj podobna Panameri. Ugibamo pa, da bo slednjo prekašala v voznih lastnostih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mestni (tudi mirujoči) promet: večna uganka
Prvaki terenske vožnje