Novice

Mini najavlja električna modela Cooper in Countryman

Britanska znamka v lastništvu nemškega avtomobilskega proizvajalca BMW v električno prihodnost vstopa z modeloma Cooper in Countryman.

Nova generacija modela Mini Cooper bo uradno predstavljena v okviru salona mobilnosti IAA v Münchnu in bo na voljo v različicah Mini Cooper E in Mini Cooper SE. Uradno razkritje v Münchnu bo doživel tudi večji Countryman, ki je zasnovan na enaki podlagi kot BMW iX1 ter bo prvi model britanske znamke, ki ga bodo proizvajali v Nemčiji.

Povezava s kitajskim proizvajalcem Great Wall Motor

Električni Mini Cooper je zasnovan na električni platformi Spotlight, ki je nastala kot plod sodelovanja skupine BMW in kitajskega Great Wall Motor. Tudi nova generacija nadaljuje zgodbo kompaktne trivratne kombilimuzine s prepoznavno zasnovo zunanjosti, ki sledi novi oblikovalski filozofiji Charismatic Simplicity. Tradiciji okroglega sredinsko nameščenega zaslona, a tokrat brez prikaza inštrumentov pred voznikom, kot jo poznamo iz zgodovine modelov znamke Mini, sledi zasnova notranjosti vP90519636_highRes_mini-countryman-se-a minimalističnem duhu. Za pogon različice Mini Cooper E bo skrbel električni pogonski sklop s spredaj nameščenim motorjem (135 kW, 290 Nm), ki bo avtomobil iz mirovanja do 100 km/h pognal v 7,3 sekunde. Različico Mini Cooper SE bo poganjal električni pogonski sklop s 160 kW ob 330 Nm navora, kar bo zadostovalo za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,7 sekunde. Osnovni različici bo električno energijo zagotavljala baterija kapacitete 40,7 kWh, ki bo omogočala do 305 km dosega in jo bo možno polniti na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom z največ 75 kW, zmogljivejši različici pa bo baterija kapacitete 54,2 kWh omogočala do 402 km dosega ob največji polnilni moči do 95 kW. Obe bateriji bo ob priklopu na polnilnico z izmeničnim tokom možno polniti z najvišjo močjo do 11 kW.

Proizvodnja bo stekla konec leta

Nova generacija modela Countryman predstavlja največjega predstavnika znamke Mini, ki bo na voljo v različicah Countryman E in Countryman SE All4. Tudi tretja generacija modela Countryman na sodoben način nadaljuje oblikovno tradicijo, ki še naprej P90518507_highRes_mini-countryman-se-azagotavlja prepoznaven videz zunanjosti in sodobno notranjost z 9,44-palčnim okroglim sredinskim zaslonom, informacijsko-multimedijski sistem na osnovi novega operacijskega sistema (Operating System 9) pa omogoča tudu glasovno upravljanje. Model Countryman E poganja električni pogonski sklop s spredaj nameščenim motorjem in 150 kW ter 250 Nm navora, zmogljivejšo različico Countryman SE All4 pa poganjata dva električna motorja s sistemsko močjo 230 kW in 494 Nm navora. Čeprav še ni uradno potrjeno, naj bi električno energijo osnovni različici zagotavljala baterija kapacitete 54 kWh, ki bo zadostovala za do 462 km dosega, z različico SE All4 pa naj bi bilo ob bateriji kapacitete 64 kWh z enim polnjenjem moč prevoziti do 433 kilometrov. V obeh primerih naj bi polnjenje na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom potekalo z močjo do 130 kW, za razliko od modela Cooper, pa bo hitrejše tudi polnjenje z izmeničnim tokom (do 22 kW).

S proizvodnjo nove generacije modelov Mini Cooper naj bi pričeli proti koncu letošnjega leta na Kitajskem, medtem ko bo proizvodnja tretje generacije modelov Countryman potekala v proizvodnem obratu znamke BMW v nemškem Leipzigu. Prihodnje leto aprila pa naj bi se jima v paleti modelov znamke Mini pridružil še nov model križanca, ki izhaja iz lani predstavljenega koncepta Aceman.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Mini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Provokativna prenova Teslinega modela 3
Podrobnosti Teslinega modela Cybertruck še naprej ostajajo neznanka