Novice

Morda potrebujem nove zimske pnevmatike. Prav, ampak kdaj in kakšne?

Izbira novih zimskih pnevmatik ni vsakodnevno opravilo. Človek si v obdobju lastništva avtomobila omisli dva, morda tri komplete. Od enega do drugega nakupa pa običajno minejo kakšne tri sezone in z njimi trije objavljeni potrošniški primerjalni testi zimskih pnevmatik različnih proizvajalcev z nešteto podatki.

Kaj so torej osnovne stvari, ki jih je dobro vedeti o nakupu, rabi in vzdrževanju zimskih pnevmatik?

Zimske pnevmatike niso večne.

Največ o tem ali je čas za menjavo zimskih pnevmatik nam lahko povesta vožnja in njihov podrobnejši vizualni pregled. Vozna površina pnevmatike predstavlja edini stik med vozilom in cestiščem, zato bo že prvo resnejše zaviranje ali malo bolj dinamično zavijanje dalo precej dober vtis o njihovem stanju. Ob tem na zimskih pnevmatikah preverimo globino preostalega profila in poiščemo morebitne fizične poškodbe.

continental-test-wintercontact-ts-860-premontnk-8-1600x1067Pred vožnjo preverimo stanje tlaka v pnevmatikah, saj odstopanje navzdol ali navzgor lahko znatno vpliva tako na vodljivost kot tudi na zavorno pot avtomobila. Pri pregledu rabljenih zimskih pnevmatik so pomembni tako globina preostalega profila kot tudi morebitne vidne poškodbe (zareze, luknje, neenakomerna obraba). Če pri roki nimamo primernega orodja, si za ugotavljanje globine profila lahko pomagamo s kazalniki obrabe v obliki privzdignjenih stolpičev v glavnih vzdolžnih utorih tekalne plasti – ko se izravnajo s površino pnevmatike, znaša preostala globina profila pri zimskih pnevmatikah le še 4 oziroma 3 milimetre.

Pnevmatike se razlikujejo glede na velikost, posamezni modeli avtomobilov pa imajo omejen nabor dovoljenih dimenzij.

Uvodni korak je relativno enostaven. Podatke o dovoljenih dimenzijah pnevmatik za naš avtomobil najlažje poiščemo v Izjavi o ustreznosti in tehnični brezhibnosti vozila (bolj znana kot homologacijski kartonček), ki smo jo prevzeli ob nakupu. Oznake, kot je na primer 205/55 R16-94V, so povsem dovolj, da začnemo z iskanjem novih zimskih pnevmatik.

Prvi dve številki označujeta širino kotalne površine in razmerje glede na višino bočnice. V našem primeru je širina kotalne površine 205 mm, višina bočnice, merjena od platišča do profila, pa znaša 55 odstotkov širine kotalne površine. Naslednja oznaka je namenjena velikosti platišča in načinu konstrukcije pnevmatike, v navedeni oznaki gre za radialno pnevmatiko, ki jo lahko namestimo na platišče premera 16 palcev (406 mm). Zadnji del (94V) je namenjen indeksu nosilnosti – največji dovoljeni obremenitvi pnevmatike pri dovoljeni hitrosti – ter indeksu hitrosti, ki predstavlja najvišjo hitrost, za katero je namenjena pnevmatika. Za konkretne vrednosti obeh so na voljo posebne razpredelnice za pretvorbo, osnovno vodilo pa je, da višje vrednosti indeksa nosilnosti pomenijo višje dovoljene obremenitve po pnevmatiki, črke proti koncu abecede pa vse višje dovoljene hitrosti (izjema med pogostejšimi je H, ki označuje najvišjo dovoljeno hitrost 210 km/h).

Pnevmatike imajo še druge pomembne lastnosti, ki jih proizvajalci označujejo z različnimi kraticami.

winter_tyres_snowflake_articleČedalje pogosteje se kupci za prve informacije o izbiri in okvirnih cenah odpravimo na splet, kjer nas ob osnovnih dimenzijah in trgovskih nazivih pnevmatik pričaka še cel kup drugih simbolov, številk in črk, s katerimi proizvajalci zaznamujejo pomembnejše lastnosti pnevmatik. Dodatne oznake, v primerjavi s prejšnjimi, niso povsem enotne.


Z oznako XL (RF, EXL, RFD, REF, REINF) nam proizvajalci dajo vedeti, da imajo pnevmatike povečano nosilnost na račun višjega dovoljenega tlaka, medtem ko oznaka FR (FP, RFP, MFS, RPB) pomeni, da je v spodnjem delu noge pnevmatike po celotnem obodu dodana nekoliko navzven pomaknjena gumena zmes za zaščito pred poškodbami, ki bi lahko nastale kot posledica drsenja pnevmatike ob višjo oviro, kot je na primer robnik. Oznaka SSR (CSR, RFT, DSST, BSR, RFT, EMT, ROF, ZP) sporoča, da gre za praznovozne (»run-flat«) pnevmatike, ki ob predrtju običajno omogočajo nadaljevanje vožnje do 80 km s hitrostjo do 80 km/h, predpogoj za njihovo uporabo pa je, da ima vozilo nameščen sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS). Simbol C pomeni, da je pnevmatika primerna za lahka dostavna vozila, medtem ko imajo namenske pnevmatike za avtodome oznako CP. Potem so tu še številne oznake, ki dajejo vedeti, da je bila določena pnevmatika homologirana v skladu z zahtevami posameznih avtomobilskih znamk, kljub temu pa jih lahko v kompletu namestimo tudi na avtomobile drugih znamk –  med takšne spadajo MO (Mercedes), N0,N1,… (Porsche), M3 (BMW), LR (Land Rover), A, AO, AOE (Audi) in druge.


Pnevmatike imajo označen datum izdelave, dobro pa je poznati tudi druge časovne okvirje.

Vsaka pnevmatika je opremljena s serijsko številko, ki sledi kratici DOT.  Proizvajalci ob kodi tovarne,  dimenzije in vrste pnevmatike z zadnjimi štirimi številkami zabeležijo koledarski teden in leto njene izdelave. Po navedenem datumu se pnevmatike pri proizvajalcu v naslednjih tednih še dokončno posušijo, preden gredo do distributerjev in v prodajo, zato ne pričakujte, da bodo ob nakupu povsem »sveže«.

Kljub temu, da je bilo v zadnjih letih na to temo zapisano marsikatero priporočilo, je združenje evropskih proizvajalcev gum in platišč ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) stališča, da velja primerno skladiščena in nerabljena pnevmatika za novo vse do starosti petih let, saj v tem času ne spremeni svojih lastnosti. Ob tem ni odveč še podatek, da je lahko pnevmatika ob primernem skladiščenju v uporabi do deset let od dneva nakupa, seveda v odvisnosti od uporabe in vidnih znakov staranja materialov.

Primerno vzdrževanje, skladiščenje in montaža podaljšajo uporabnost zimskih pnevmatik

continental-test-wintercontact-ts-860-premontnk-19-1600x1067-1600x1067Običajno se na avtomobilu prednji par pnevmatik obrablja nekoliko hitreje kot zadnji, zato za enakomernejšo obrabo vseh štirih nameščenih pnevmatik strokovnjaki priporočajo njihovo redno rotacijo (premeščanje pnevmatik s prednje osi na zadnjo in obratno ter spreminjanje smeri rotacije tistih pnevmatik, ki so za to predvidene) vsaj na vsakih deset tisoč prevoženih kilometrov.

tires-with-and-without-rimsOb demontaži zimske pnevmatike temeljito očistimo, pregledamo za morebitne poškodbe in iz kanalov odstranimo tujke. S kredo označimo zadnje položaje pnevmatik na vozilu, kar nam bo ob ponovni menjavi sezone pomagalo pri optimalni namestitvi pnevmatik. Pnevmatike shranjujemo v čistem, temnem, suhem in zračnem prostoru, kjer temperatura ne presega 35 stopinj Celzija (optimalna je temperatura med 15 in 25 stopinj Celzija).

Vir: Continental Adria. Foto: Continental Adria, Avtomobilizem.com.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda v Scali uvaja nov pristop oblikovanja notranjosti
Volkswagnova študija poltovornjaka