Novice

Na ceste Singapurja je zapeljal prvi samovozeči taksi

V okviru prvega uradnega preizkusa je na ulice Singapurja zapeljal samovozeči taksi.

Startup podjetje nuTonomy je povabilo omejeno skupino ljudi k prenosu aplikacije, ki prinaša brezplačen prevoz z njihovim ”robotskim” taksijem. Prvi samovozeči primerek bo svoje delo opravljal v zahodnem Singapurju, kjer se nahaja visokotehnološko poslovno središče. S pridobljenimi rezultati bodo lahko dokončno razvili sistem in zagnali storitev v letu 2018.

”To je zgodovinski dogodek, ki bo spremenil gradnjo mest in kako gledamo na naše okolje,” je dejal Doug Parker, izvršni predsednik podjetja nuTonomy. Prvi prevozi so potekali v električnem Mitsubishiju i-MiEV, za vsak slučaj pa za volanom sedi inženir in nadzoruje vse sisteme. V primeru nepričakovanih težav lahko hitro poprime za volan in prepreči nesrečo.

Po prvih aprilskih zasebnih testiranjih je končno prišel čas za začetek javnega testiranja. Če bodo slednja uspešna, bo podjetje skupaj s singapursko vlado na ceste jugovzhodne Azije do leta 2018 poslalo do 100 samovozečih električnih taksijev.

NuTonomy je le eno izmed svetovnih podjetij, ki razvijajo avtonomno tehnologijo in sklepajo partnerstva s proizvajalci vozil. Švedski Volvo se je prejšnji teden dogovoril za 300 milijonov težko sodelovanje s podjetjem Uber – skupaj bodo razvijali avtonomno tehnologijo. Samovozeče vozilo bo leta 2019 začelo proizvajati tudi izraelsko podjetje Mobileye NV, ki sodeluje s svetovno znanim Delphi Automotive, po zadnjih podatkih pa bo do leta 2021 nekaj podobnega pripravil še Ford.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: nuTonomy.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Z Mercedesom na počitnice
Po rekord na Nürburgring še McLaren P1 LM