Novice

Na Kitajskem uvajajo davek na luksuz

Kitajska vlada je ta teden uvedla nov davek na luksuzna motorna vozila, ki ga sicer poznamo na Slovenskem že štiri leta. Z njim želijo nekoliko bolj obdavčiti avtomobile z najvišjimi izpusti škodljivih snovi, med katere spadajo tovrstni prestižni primerki, ter hkrati vsaj malce omejiti prekomerno potrošnjo najbogatejših Kitajcev.

Ta teden je kitajsko finančno ministrstvo objavilo, da uvaja nov davek na luksuz, ki bo veljal za vse avtomobile, dražje od 1,3 milijona juanov (cca. 178.000 evrov). Ne glede na to, da so bili tovrstni avtomobili prestižnih znamk že sedaj na kitajskem trgu izjemno dragi, se bodo po novem podražili še za dodatnih 10 odstotkov.

Z omenjenim davkom želi kitajska vlada vsaj malce dodatno obdavčiti vozila, ki naj bi že zaradi svojih nadstandardnih pogonskih sklopov veljala za največje onesnaževalce. Hkrati nameravajo omejiti potrošnjo svojih bogatih sodržavljanov, s čimer – tako kitajska vlada – lahko vsaj do določene mere zajezijo čedalje bolj prisotno korupcijo v deželi.

Koliko bo omenjena uvedba davka na luksuz prizadela proizvajalce prestižnih znamk, ki so do sedaj beležili dobro prodajo na kitajskem trgu, je zaenkrat še nemogoče napovedati, a se že pripravljajo na ublažitev potencialnih posledic.

Avtomobilizem.com (Vir: Motortalk. Foto: Rolls Royce.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Štirje proizvajalci bodo ob evropskih avtocestah zgradili 400 polnilnic
Rolls Royce počasi razkriva svoje terensko vozilo