Novice

Na vidiku ohlajanje avtomobilske proizvodnje

Po mnenju odgovornih pri proizvajalcu komponent za avtomobilsko industrijo Robert Bosch naj bi avtomobilska proizvodnja dosegla svoj vrh, saj število proizvedenih enot že začenja upadati.

Pri Boschu se posledično soočajo s precejšnjim upadom dobička v obdobju zadnjega leta ter najavljajo reorganizacijo poslovanja in odpuščanje zaposlenih. Po predstavljenih podatkih naj bi se proizvodnja avtomobilske industrije v globalnem merilu zmanjševala že tretje leto zapored, v letošnjem letu pa pričakujejo približno 2,6-odstoten upad kot posledico zmanjšanega povpraševanja na področju Evrope, Združenih držav Amerike in Kitajske. Globalna proizvodnja naj bi v letu 2020 znašala 89 milijonov enot, kar v primerjavi z letom 2017 pomeni 10 milijonov enot manj. Po mnenju Volkmarja Dennerja, izvršnega direktorja podjetja Bosch, naj bi bil vrhunec avtomobilske proizvodnje že mimo, ponovnega povečevanja pa naj ne bi bilo za pričakovati vsaj do leta 2025.

Paket ukrepov naj bi vseboval zmanjšanje števila zaposlenih in uvajanje krajšega delovnega časa, poleg tega pa naj bi pri podjetju pripravili različne ugodnosti tistim zaposlenim, ki bi se prostovoljno odločili za prekinitev delovnega razmerja. Točnih številk zaenkrat še ne podajajo, so pa v lanskem letu že zmanjšali število zaposlenih za 6.800, od tega 2.000 v Nemčiji ter 3.600 v azijsko – pacifiški regiji.

Celotni prihodki skupine Bosch so v preteklem letu znašali 77,9 milijarde evrov, medtem ko naj bi se dobiček v letu 2019 zmanjšal na 3 milijarde evrov, kar je približno 44 odstotkov manj v primerjavi z letom poprej, ko je le-ta znašal 5,4 milijarde evrov.

Pospešena prodaja električnih avtomobilov naj bi po njihovih predvidevanjih v dolgoročnem obdobju sicer omogočila ponovno rast, kljub temu pa naj bi kratkoročno povzročila potrebo po odpuščanjih, saj naj bi bilo po trenutnih normativih za proizvodnjo dizelskega sistema za vbrizg potrebnih 10 zaposlenih, za proizvodnjo bencinskega sistema trije, za proizvodnjo električnega motorja pa le še en.

Pri Boschu sicer upajo da bi s prodajo komponent za električne avtomobile letos presegli milijardo evrov prihodkov, medtem ko so investicijam s tega področja namenili 500 milijonov evrov. Nekaj upov polagajo tudi na pričetek proizvodnje sistema LIDAR dolgega dosega ter proizvodnjo vodikovih gorivnih celic, ki naj bi bila predvidena za leto 2022.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Bosch.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Na vidiku ohlajanje avtomobilske proizvodnje"


frgo
4 leta 2 meseci nazaj

tudi s tem, da nonstop lapajo o elektriki in kako leta 2035 ne bojo več delali drugih avtov kot električne, si proizvajalci ne delajo usluge. ljudje ne vejo več kaj kupit in raje čakajo.

 
Sports X je razširširjena in povišana oblikovna študija Alpine A110
Ralf Speth se septembra umika z vrha Jaguar Land Roverja