Novice

Ralf Speth se septembra umika z vrha Jaguar Land Roverja

Britanci so najavili, da se bo Ralf Speth po izteku aktualne pogodbe umaknil s položaja vodje upravnega odbora Jaguar Land Roverja.

S tem bo sklenil svojo desetletje dolgo in, kot pravijo pri JLR-ju in Tati, zelo uspešno transformacijsko pot. Pot, na kateri je po besedah Natarajana Chandrasekarana, vodje skupine Tata Sons, Tata Motors in Jaguar Land Rover, uspel preoblikovati pretežno lokalno delujoča nišna proizvajalca v globalno priznana tekmeca z izdelki, ki se povsem enakomerno kosajo po tehnični naprednosti z največjimi uveljavljenimi tekmeci. Chandrasekaran je zagotovil tudi, da bo Ralf Speth ostal aktiven član znotraj skupine Tata, saj bo postal neekskluzivni podpredsednik, ostaja pa tudi v odboru Tata Sons.

Jaguar Land Rover zaenkrat še ni izbral njegovega naslednika, a zagotavljajo, da je komisija za iskanje že na delu. Obetajo si, da bodo v prihodnjih mesecih našli pravega človeka za položaj ter da bo novi vodja popeljal JLR številnim zmagam ter poslovnim uspehom naproti.

Ob tem poroča Financial Times, da naj bi bila kot ena možnih kandidatk prepoznana Hanne Sorensen, ki trenutno zavzema položaj v odboru Tata Motors, včasih je pa vodila Maers Tankers, največje podjetje na svetu, specializirano za tankerske prevoze.

Med Spethovim desetletnim vodenjem je JLR šel skozi zgodovinski preboj in vzpon, ki je Jaguar in Land Rover postavil na svetovni avtomobilski zemljevid. Zadnja leta pa se je Speth na svojem položaju intenzivno ukvarjal s krizo, ki je zaradi merjenja moči Kitajske in ZDA prizadela poslovanje JLR-ja, predvsem Range Roverja na Kitajskem. Posledično so bili prisiljeni odpustiti več tisoč zaposlenih, močno zmanjšali ali celo povsem odpovedali pa so tudi milijardne investicije v razvoj novih tehnologij in v proizvodne obrate. Nekdanji manager BMW-ja je sicer nadzoroval tudi odprtje proizvodnih obratov na Slovaškem in celo v Braziliji, v najboljšem času pa je poskrbel za izredni porast profitabilnosti na Kitajskem, kjer so šli predvsem terenski Range Roverji zelo dobro v promet. Pod okriljemSpetha je Jaguar spravil na trg tudi prvi baterijsko-električni i-Pacea, tik pred iztekom mandata pa je prišel na cesto še legendarni Land Rover Defender, podprt s sodobnemu času prilagojeno podobo in tehniko.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na vidiku ohlajanje avtomobilske proizvodnje
UPS je pri Arrivalu naročil 10.000 električnih dostavnikov

Več vsebin

Novice

Jaguar Land Rover vstopa v kripto svet