Novice

Načrtovane menjave v vodstvu Daimlerja

Prvič v več kot stoletni zgodovini podjetja Daimler bo na čelo podjetja stopil direktor, ki ni nemškega rodu. Za novega izvršnega direktorja so namreč imenovali Olo Källeniusa, dosedanjega vodjo oddelka za raziskave in razvoj.

Ola Källenius, ki bo prvič nastopil v novi vlogi spomladi prihodnje leto, je bil v veliko pomoč sedanjemu izvršnemu direktorju Dieterju Zetscheju pri pripravi strategije podjetja ob vstopu v obdobje razvoja električnih in avtonomnih vozil, ko so se nemški proizvajalci začeli soočati s konkurenco podjetij Waymo, Tesla in drugih pionirjev aktivnega uvajanja novih tehnologij.

Devetinštiridesetletni Šved, ki ga lahko velikokrat vidimo v bolj ležernih oblačilih, je na položaju direktorja oddelka za raziskave in razvoj (R&D) v imenu podjetja mnogokrat sodeloval na različnih tehničnih konferencah. Na švicarski univerzi St. Gallen je pridobil izobrazbo s področja financ in računovodstva, na ekonomski univerzi v Stockholmu pa je diplomiral iz mednarodnega menedžmenta. Podjetju Daimler se je pridružil leta 1993, njegova prvotna vloga pa je bila uvajanje novih vodstvenih prijemov po vzoru podjetij iz Silicijeve doline. Kasneje je ob Zetscheju sodeloval pri zmanjševanju birokratizacije in uvajanju bolj eksperimentalnega pristopa pri uvedbi novih produktov. Pri Daimlerju so ob objavi imenovanja Kaelleniousa pojasnili, da bo mesto izvršnega direktorja prevzel mednarodno priznan, izkušen in uspešen dosedanji član vodstva podjetja.

Sedanji izvršni direktor Dieter Zetsche je na tem položaju od leta 2006 in je podjetje vodil v obdobju nastanka mnogih novih modelov, ki so Mercedesu znova utrli pot proti vrhu prodajne uspešnosti v premijskem razredu. Podjetja sicer ne bo povsem zapustil, saj bo v letu 2021, ko preteče dvoletno osebno obdobje za razmislek, ob soglasju delničarjev postal predsednik nadzornega odbora, oz. kot so se izrazili pri Daimlerju, v vlogi voznika na zadnjih sedežih. Dieter Zetsche naj bi odstopil z vodstvenih položajev ob koncu letnega srečanja delničarjev, ki bo 22. maja prihodnje leto, istočasno pa naj bi bil Källenius imenovan kot izvršni direktor. Na njegovo mesto vodje oddelka R&D bo stopil  Markus Schäfer, ki je trenutno na čelu proizvodnje in upravljanja dobavne verige. Ob zamenjavah na vrhu pa bodo pri Daimlerju pripravili še nekaj sprememb  na vodstvenih položajih posameznih oddelkov.

Avtomobilizem.com (Vir:Daimler, Auto Blog. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo tudi uradno razkril V60 Cross Country
Tudi BMW serije 3 bo prihodnji teden v Parizu