Novice

Najbolj igrivi Swift z nižjo porabo

Suzuki Swift Sport, ki velja za enega najbolj pristno igrivih avtomobilov segmenta B, se po novem ponaša z nekoliko modificiranim agregatom. Znani 1,4-litrski Boosterjet se sedaj ponaša z blagim hibridnim sistemom (48V), kar je sicer prineslo manjšo moč, a za odtenek več navora ter boljšo porabo goriva.

Potem ko se je tehnološko posodobljen Suzukijev 1,4-litrski turbobencinski agregat pred kratkim že znašel v njihovih športno uporabnih križancih (Vitara, S-Cross), je sedaj našel pot tudi v najbolj popoprano verzijo malega Swifta. Na ta način bo poskrbel še za dodatno znižanje toplogrednih plinov pri celotni modelni paleti znamke Suzuki. Nenazadnje tudi zato, ker so posledice neukrepanja že občutili na svoji koži (umik Jimnyja z evropskih trgov).

Novi 48V blagi hibridni sistem, ki pokaže na tehtnici 15 kg, je sestavljen iz 48V ISG (integriranega zaganjalnika) s funkcijo elektromotorja, 48V litij-ionske baterije in 48-12V DC/DC pretvornika. Proizvajalec še navaja, da se z večjo napajalno napetostjo povečije tako zmožnost večje regeneracije energije pri zaviranju, kot tudi asistenca elektromotorja motorju (MNZ), kar zmanjša porabo goriva in izboljša vozne zmogljivosti. Pogonski sklop ima sicer po novem za 11 KM manjšo moč, vendar pa se ponaša z višjo navorsko vrednostjo (za 5 Nm).

Športno navdahnjenim voznikom verjetno ne bo po volji podatek, da je po novem za debelo sekundo počasnejši pri pospeševanju od 0 do 100 km/h, a se ponaša z nižjo porabo goriva. Pri Suzukiju obenem tolažijo, da se še vedno ponaša z dovolj igrivimi voznimi lastnostmi ter izboljšanim občutkom na prestavni ročici, ki ima po novem za 10 odstotkov krajše gibe.

Suzuki Swift Sport se je že do sedaj ponašal z izdatno serijsko opremo, ki pa bo sedaj še bogatejša (sistem za mrtve kote, sistem za opozarjanje na prečni promet, prepoznavanje prometnih znakov).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Suzuki. Foto: Suzuki.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Najbolj igrivi Swift z nižjo porabo"


miapan
3 leta 11 meseci nazaj

Greta bo vse zj… A. Škoda a vsi avti postajajo bolj leni in zaspani

svetilnik
3 leta 11 meseci nazaj

Škoda, uničili so avto. Lahko bi dali še malce močnejšo elektrarno noter, če so se lotili ta poseg. Drugače pa je temu avtu manjkala samo boljša zvočna izolacija, je pa res, da bi postal težji.

 
Škoda Scala Spider izpod peres študentov oblikovanja
Volkswagen e-Bulli kot povratek legende v električni različici