Novice

Volkswagen e-Bulli kot povratek legende v električni različici

Popularni kombi oziroma mikrobus iz sedemdesetih let se ponovno vrača na ceste v kombinaciji retro videza in sodobnih tehnologij.

Povratek Volkswagnovega legendarnega kombija, ki so ga poimenovali e-Bulli, predstavlja nadaljevanje sodelovanja med Volkswagnom in podjetjem eClassics, ki sta se skupno lotila oživljanja Volkswagnovih starih modelov. E-Bulli sledi lansko leto predstavljeni predelavi Volkswagnovega hrošča e-Käfer in naj bi bil prvič predstavljen konec marca na salonu klasičnih avtomobilov Techno Classica v nemškem Essnu, vendar je bil dogodek zaradi trenutne situacije v zvezi s pandemijo koronavirusa prestavljen na konec junija.

Originalni kombi, iz katerega izhaja predstavljeni prototip, je svoje aktivno obdobje preživljal na kalifornijskih cestah, sedaj pa so ga ponovno oživili ter mu namesto originalnega štirivaljnega bokser motorja z 32 kW (44 KM) vgradili električni pogonski sklop, ki v celoti prihaja iz Volkswagna. Električni motor, vgrajen v zadnjem delu z močjo 61 kW (83 KM) in največjim navorom 212 Nm, poganja zadnji kolesni par ter je povezan z enostopenjskim menjalnikom, kar omogoča največjo, elektronsko omejeno hitrost vožnje do 130 km/h. Voznik s pomočjo prestavne ročice samodejnega menjalnika lahko izbira med različnimi stopnjami rekuperacije, doseg z enim polnjenjem pa naj bi znašal več kot 200 km.

Energijo zagotavlja litij-ionski  baterijski paket z uporabno kapaciteto 45 kWh, ki je, podobno kot pri električnem ID.3, nameščen na dnu vozila, ter s tem znižuje težišče in zagotavlja boljše vozne lastnosti. Kljub visokonapetostni zasnovi električnega pogonskega sklopa vsi ostali električni sistemi ostajajo 12-voltni s pomočjo napetostnega pretvornika. Vgrajena tehnologija omogoča polnjenje na polnilnicah z izmeničnim tokom (AC) v razponu moči med 2,3 in 22 kW ter polnjenje z enosmernim tokom (DC) in močjo do 50 kW, v tem primeru naj bi se baterija napolnila do 80 odstotkov napolnjenosti že v kratkih 40 minutah.

Volkswagnovi inženirji pa niso poskrbeli le za zamenjavo pogona, prenovljeno naj bi bilo tudi podvozje, saj so mu spredaj in zadaj namenili večtočkovno vpetje vzmetenja in nastavljive amortizerje v kompletu s kolutnimi zavorami ter novim sistemom krmiljenja. E-Bulli sedaj nudi občutno več udobja med vožnjo, boljšo vozno dinamiko in večjo varnost v primerjavi z originalnim T1 iz leta 1966.

Precej pozornosti so namenili tudi zunanjemu in notranjemu videzu, ki so ga prilagodili in modernizirali v duhu električne mobilnosti, kot se za električni model spodobi pa vsa svetlobna telesa uporabljajo tehnologijo LED. Notranjost v belo-oranžnih niansah je v skladu z barvno podobo zunanjosti, ki zasije v odtenku oranžne Energetic Orange Metallic v kombinaciji s kremasto svetlo nianso Golden Sand Metallic Matte.

Cena predelave pri podjetju eClassics naj bi znašala 64.000 evrov, k skupnim stroškom pa moramo, vkolikor si ga že ne lastimo,  seveda prišteti še nakup osnovnega modela.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Volkswagen Commercial Vehicles. Foto: Volkswagen Commercial Vehicles.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen e-Bulli kot povratek legende v električni različici"


frgo
4 leta 1 mesec nazaj

bil bi super fajn, če bi bil narejen iz nule, ne pa da je potrebno v predelavo žrtvovat takšno legendo

 
Najbolj igrivi Swift z nižjo porabo
Norveški preizkus dosega električnih avtomobilov v zimskih pogojih