Novice

Najbolj zanimive predelave angleške terenske ikone

Land Roverjeva terenska legenda Defender, ki je bil na Slovenskem še posebej popularen med vzdrževalci elektroenergetske infrastrukture in gasilci, se po 67 letih proizvodnje v obstoječi obliki poslavlja. V tem obdobju se je pojavil tudi s precej zanimivimi predelavami.

V letošnjem letu, pred samim koncem proizvodnje, je bilo moč naročiti 13 različnih serijskih verzij modela Defender. Prav vse so imele enako motorizacijo in menjalnik, razlikovale pa so se zgolj po karoserijskih različicah (kratka, dolga, pick-up). A so v preteklosti specializirani predelovalci z veseljem ustregli vsakemu, ki si je zaželel tudi malce bolj posebno različico.

SAS Series II »Pink Panther«

Ena izmed zanimivejših interpretacij Land Roverjevega terenskega modela je bila vojaška verzija »Pink Panther«, ki je dobila ime po zanimivi maskirni barvi roza barve. Omenjena barva je bila namreč precej učinkovita v puščavi v času zore in mraka, angleška vojska pa je naročila okrog 100 tovrstnih vozil, ki so bila namenjena prvenstveno izvidniškim akcijam.

101 Forward Control

Leta 1972 je bila za vojaške namene proizvedena tudi verzija »101 Forward Control«, ki je svojo največjo slavo doživela v visokoproračunskem hollywoodskem filmu Judge Dredd, v katerem je nastopal Silvester Stallone. Za potrebe filma so ustvarjalci kupili kar 31 vozil ter jih dodobra predelali, po koncu snemanja pa so prav vsa dobila nove kupce.

Esarco 8×8

Naslednji v seriji najbolj zanimivih Land Roverjevih terenskih legend je bil osemkolesno gnani Escaro 8×8 (8WD), ki so ga ustvarili na začetku 80. let prejšnjega stoletja. Zaradi boljšega manevriranja na terenu je imel možnost nasprotnega krmiljenja na zadnji osi.

Forest Rover

Gozdarski Land Rover je nastal po zaslugi podjetja Roadless Traction, v prodaji pa je bil od leta 1961 dalje. Običajni Land Rover namreč ni bil najbolj primeren za delo v gozdu, zato so nanj namestili traktorske pnevmatike ter ga dodatno modificirali. Izdelali so jih zgolj 20.

Avtomobilizem.com (Vir: autocar.co.uk. Foto: pschleut, Paul brown, autocar.co.uk, Kyle Gordon)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo in Geely z novo prilagodljivo arhitekturo
V Nemčiji že naročajo novi Audi A4