Novice

Izjemni most, ki povezuje Hong Kong in Macau s celinsko Kitajsko

Kitajski predsednik Xi Jinping je tudi uradno odprl najdaljšo neprekinjeno vodno povezavo na svetu, ki bo spajala celinsko Kitajsko s posebnima administrativnima območjema Hongkonga in Macaua.

Most, ki v dolžino meri 55 km, so pričeli graditi pred devetimi leti, stroški gradnje pa naj bi znašali okoli 17 milijard evrov. Pot med celinsko Kitajsko in nekdanjo britansko kolonijo naj bi po novem trajala okoli 30 minut in se bo s tem skrajšala za približno tri ure. Še pomembnejše kot to pa je verjetno simbolična povezava Kitajske z njenima ločenima administrativnima območjema. Kljub temu, da so most tudi uradno odprli za promet, pa naj ne bi bil na voljo vsem voznikom. Lastniki zasebnih vozil bodo tako morali dobiti posebno dovolilnico za vožnjo preko mosta, sicer pa bodo morali najeti voznika ali pa uporabiti avtobusni prevoz. Prehod preko mostu naj bi stal nekje med 8 in 10 dolarjev.

Za gradnjo mostu so uporabili preko 400.000 ton jekla, da bi omogočili prosto plovbo pa se most na delu trase izteka v 6,7 km dolg predor med dvema umetno ustvarjenima otokoma. Strukturo sestavljajo trije kabelski mostovi; prenesla naj bi potres do 8. stopnje po Rihterjevi lestvici ter vetrove do hitrosti 340 km/h.

Novo odprti most predstavlja enega najdaljših cestnih mostov v svetovnem merilu, najdaljši kadarkoli zgrajen most pa v dolžino meri 165 km in omogoča železniško povezavo med kitajskima mestoma Danyang in Kunshan.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: KellykaneshiroWing1990hkN509FZ.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sveže podrobnosti o Škodi Scala
Mazda v obnovo modelov prve generacije roadsterja MX-5