Novice

Mazda v obnovo modelov prve generacije roadsterja MX-5

Pri Mazdi so se odločili prisluhniti željam trga in, zaenkrat samo na domačem japonskem trgu, ponudili lastnikom prve generacije legendarne MX-5 Miate program popolne obnove njihovega starodobnika.

Vsakdo, ki se je kdaj lotil popolne obnove starega vozila ve, kako časovno potraten je ta postopek. V odvisnosti od modela je tu še vprašanje razpoložljivosti nadomestnih delov ter nenazadnje njihove cene, kar časovnemu dejavniku doda še finančno “bolečino”.

Na pozive lastnikov legendarnih Miat ter v želji zmanjšanja skrbi in izzivov, povezanih s kvalitetno obnovo starega vozila, na minimalno možno raven, se je zato Mazda v domači Hirošimi odločila ponuditi program originalne restavracije njihovih vozil. Po poročanju vira je ta zaenkrat omejen samo na prvo generacijo MX-5 Miate, kar bo morda užalostilo lastnike druge generacije, a je po drugi strani narejen prvi korak v pravo smer.

Kakorkoli že, stranke lahko pripeljejo svoje vozilo v restavratorski center v Hirošimi. Tam ga njihovi strokovnjaki najprej razdrejo do »gole« školjke, to vrnejo v originalno sijoče stanje z ročnim nanosom novega laka. Elemente podvozja v odvisnosti od stanja obnovijo ali zamenjajo z originalnimi nadomestnimi, enako pa se zgodi tudi z motorjem. Ko je avto ponovno sestavljen, se z njim osebno zapelje ambasador roadsterjev Nobuhiro Yamamoto, ki je bil nekoč pri Mazdi tudi vodja programa MX-5. Njegov namen je preveriti, če je proces izpeljan uspešno in je vozilo ponovno takšno, kot je zapeljalo prvič s tekočega traku.

Postopek obnove vozila traja v povprečju dva meseca, prvi primerek za zunanjo stranko pa so že zaključili. Glede na to, da je Mazda MX-5 najbolje prodajan roadster na svetu in da ga zaznamujejo tudi zvesti navdušenci vožnje zgoraj brez, se ni bati, da bi jim manjkalo dela. Za ceno storitve ni zaslediti nikakršnega podatka, kar je na nek način tudi pričakovano. Navsezadnje je vsak primerek unikaten s stališča ohranjenosti, čemur se nedvomno prilagodi tudi obseg in seveda strošek obnove. Glede na to, da potekajo vsa dela strogo ročno, da se uporablja samo originalne nadomestne dele in da ga praktično ni vijaka, ki ga ne bi odvili in privili nazaj, gre strošek obnove v več tisoč evrov. Pri tem se povprečen uporabnik avtomobilov upravičeno vpraša, če ni bolj smiselno preprosto kupiti novejše MX-5 kot pa vložiti predvidoma enakega kupa denarja v starčka. Toda, ljudje smo, še posebej, ko steče beseda o avtih, neracionalna bitja. Ko vključimo v računico čustva, spomine in prepričanja, racionalnost in logika preprosto odpovesta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazda v obnovo modelov prve generacije roadsterja MX-5"


5 leta 6 meseci nazaj

Super! Ko bi vsaj kaj podobnega počel Volvo s svojimi modeli (850, 940 …)!

 
Izjemni most, ki povezuje Hong Kong in Macau s celinsko Kitajsko
Volkswagen končno predstavil svojega najmanjšega križanca