Novice

Najhitreje 130 km/h tudi na nemških avtocestah?

Kaže, da se drvenju po nemških avtocestah brez hitrostnih omejitev izteka čas.

Vse od leta 1990 naj bi v Nemčiji emisije iz prometa stalno naraščale. Te posledično presegajo dopustne vrednosti, določene s strani EU in predstavljajo tudi velik potencial za izboljšavo. A naloga manjšanja emisij iz avtomobilov ne bo lahka, saj je vlada v precepu med (ne)izpolnjevanjem zahtev Evrope in plačevanjem okoljevarstnih kazni na eni strani ter interesov lastne avtomobilske industrije na drugi.

Posebna komisija, odgovorna za pripravo ukrepov za omejevanje izpustov škodljivih emisij prometa, naj bi razglabljala o večjem številu predlogov. Med njimi najdemo idejo o vpeljavi splošne hitrostne omejitve 130 km/h na vse nemške avtoceste, dvig davka na vse vrste goriv od leta 2023 naprej, ukinitev davčnih olajšav za dizelska vozila in tudi vpeljavo kvot za električna ter hibridna vozila. Po zagotovilih komisije naj bi ti ukrepi zagotovili polovico potrebnega zmanjšanja škodljivih emisij v ozračju.

Končno poročilo komisije o ukrepih, ki naj bi jih Nemčija vpeljala, v tem trenutku še ni zaključeno. Zagotavljajo pa, da ga bodo predali vladi najkasneje marca letos. Vlada naj bi potem predloge upoštevala v pripravi tako imenovanega zakona o klimatskih spremembah.

Ne glede na končni predlog ukrepov se Nacionalna platforma za prihodnost mobilnosti, kot se komisija imenuje, zaveda, da bodo naleteli pri nemških voznikih in tudi pri političnih strankah na slabo voljo in upor. Ravno zaradi tega pravijo, da bo za vpeljavo teh nepriljubljenih ukrepov potrebna diplomatska složnost, odločnost politike in dialog vseh pristojnih.

Naj spomnimo, da je v Nemčiji že kar nekaj avtocestnih odsekov zaznamovanih s hitrostno omejitvijo. Te praviloma že zdaj opravičujejo z manjšanjem obremenitve na okolje, ki izhaja ali iz prekomernih emisij izpušnih plinov ali zmanjševanja zvočnega onesnaževanja okolice.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Energija. Od kod?
Volkswagen želi po Pikes Peaku osvojiti še Nürburgring