Novice

Volkswagen želi po Pikes Peaku osvojiti še Nürburgring

Inženirji so že pričeli s pripravami električnega dirkalnika I.D. R, ki naj bi pometel s konkurenco tudi na Severni zanki dirkališča Nürburgring.

Potem ko je junija lani Romain Dumas osvojil prvo mesto na gorski dirki Pikes Peak, so se pri Volkswagnu odločili, da svojo premoč dokažejo še na eni najzahtevnejših dirkalnih stez na svetu, sloviti Severni zanki dirkališča Nürburgring, poimenovani tudi Zeleni pekel. Na gorski preizkušnji Pikes Peak, ki poteka na nadmorski višini med 2.862 in 4.302 metri, je Dumas z električnim dirkalnikom I.D. R postavil nov rekordni čas proge 7.57,148 minute in tako prvič v zgodovini prevozil traso dirke v manj kot osmih minutah.

Glede na to, da steza v Nürburgringu poteka med 320 m in 617 m nadmorske višine, bodo Volkswagnovi inženirji morali prilagoditi predvsem aerodinamiko modela ID R. in prilagojene lastnosti najprej preizkusiti v nizu testiranj na različnih dirkališčih letos pomladi. Izpopolnjeni dirkalnik naj bi skupaj z voznikom tehtal manj kot 1.100 kg, električna motorja s sistemsko močjo 500 kW (680 KM) pa naj bi omogočila pospešek iz mirovanja do 100 km/h v le 2,25 s.

Romain Dumas
Romain Dumas

Za volanom naj bi bil seveda ponovno poznavalec Severne zanke Romain Dumas, ki je ob tej priložnosti dejal: “Že ob sami misli na vožnjo z dirkalnikom I.D. R po Severni zanki se mi naježi koža. Tam se zelo dobro spoznam, ampak I.D. R bo s svojimi ekstremnimi pospeški in svojo osupljivo hitrostjo v ovinkih čisto nov izziv.” Za konec je dodal, da komaj čaka prve preizkusne vožnje, saj ne bo tako preprosto izboljšati dosedanjega rekorda za električna vozila.

Izvedbo rekordne vožnje načrtujejo  v poletnem času, upajo pa, da jim bo uspelo postaviti nov najhitrejši čas kroga, dosežen z električnim avtomobilom. Trenutni najhitrejši čas kroga avtomobila na izključno električni pogon znaša 6:45,90 minute – leta 2017 ga je postavil britanski voznik Peter Dumbreck z avtomobilom NIO EP9, ki je progo prevozil s povprečno hitrostjo blizu 185 km/h.

Avtomobilizem.com  (Vir: Volkswagen, Auto Express. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najhitreje 130 km/h tudi na nemških avtocestah?
Osvežitev Forda Mondeo dodaja hibridno tehniko v karavan