Novice

Najhitrejše terensko vozilo na svetu

Pošteno predelan Toyotin Land Cruiser, v katerem rezgeta kar 2.000 »konjev«, je postavil v Kaliforniji neuradni hitrostni rekord za terenska vozila. V puščavi Mojave, oziroma natančneje, na stezi na letališču Mojave Air and Space Port, je brzel neverjetnih 370,149 km/h.

Rekord med terenskimi vozili je do sedaj pripadal Mercedesovemu modelu GLK, ki so ga predelali pri podjetju Brabus, dosegel pa je 339,572 km/h najvišje hitrosti. Omenjeni model, ki ga je poganjal 750-»konjski« dvanajstvaljni agregat, je bilo možno tudi kupiti, njegova cena pa je znašala slabih 400.000 evrov.

Pri Toyotinem rekorderju sicer ne gre za serijski izdelek, temveč za edinstven koncept (Land Speed Cruiser), predstavljen na lanskoletnem salonu SEMA v Las Vegasu. Za tokratni rekordni dosežek so omenjeni koncept detajlno predelali, motorno moč povečali s pomočjo dveh ogromnih Garettovih turbinskih polnilnikov (kot pravijo, v velikosti žog za odbojko) na neverjetnih 2.000 »konjev«, avtomobil znižali za 7,6 centimetra ter nanj nataknili posebne Michelinove pnevmatike Pilot Super Sport.

Rekordni dosežek je uspel bivšemu dirkaču NASCAR, sedemintridesetletnemu Carlu Edwardsu, ki je na stezi v puščavi Mojave drvel kar 370,149 km/h. Več v spodnjem video prispevku:

Avtomobilizem.com (vir: Motor Talk. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Najhitrejše terensko vozilo na svetu"


Fnatic
6 leta 11 meseci nazaj

To me spomni na ta posnetek 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=V12C6xuMwmE

 
Nissanov koncept Signal Shield proti uporabi mobilnikov med vožnjo
Volkswagen je zaustavil razvoj 10-stopenjskega samodejnega menjalnika