Novice

Volkswagen je zaustavil razvoj 10-stopenjskega samodejnega menjalnika

Pri Volkswagnu so potrdili, da so prenehali razvijati 10-stopenjski samodejni dvosklopkovni menjalnik.

Kakršnokoli upanje, da bi v bližnji prihodnosti v Volkswagnovem Golfu ugledali 10-stopenjski samodejni dvosklopkovni samodejni menjalnik, je zdaj umrlo. Nemški proizvajalec je zaenkrat popolnoma opustil razvoj menjalnika. ”Pred dvema mesecema sem prototip zdrobil. Seveda sem shranil vse podatke,” je na letnem dogodku Vienna Motor Symposium za Automotive News izjavil Friedrich Eichler, vodja oddelka za pogonski sklop pri Volkswagnu.

Martin Winterkorn, nekdanji izvršni predsednik Volkswagna, je na simpoziju leta 2013 napovedal prihod 10-stopenjskega samodejnega menjalnika in visoko zmogljivega dizelskega agregata. Slednji naj bi bil prvič na voljo leta 2015 v Passatu, kasneje pa bi se razširil še na ostale Volkswagnove modele. Menjalnik naj bi bil premireno vgrajen leta 2017 v Golf GTI, GTD in R, po prvotnih napovedih pa naj bi bil primeren za vozila s pogonom na sprednji in zadnji kolesni par ter bi lahko prenesel vse do 550 njutnmetrov navora.

Kot je povedal Eichler, so razvoj 10-stopenjskega menjalnika DSG načrtovali, ko je bila aktualna filozofija ”več je bolje”- toda ti časi so minili. Kot je razkril neimenovani vir znotraj podjetja, so se razvoju menjalnika odpovedali predvsem zaradi visokih razvojnih stroškov in kompleksnosti izdelave.

Na letnem srečanju Volkswagna so letos na Dunaju začrtali novo strategijo, po kateri se bodo usmerili v razvoj električnih vozil in križancev. Prvo električno vozilo bo na ceste zapeljalo leta 2020 in bo oblikovalske smernice črpalo iz koncepta I.D.. Do leta 2025 želijo pri znamki prodati milijon zelenih vozil. S pomočjo 19 novih križancev v vsakem segmentu v naslednjih osmih letih naj bi okrepili finančno stabilnost podjetja in podprli širitev na nove pogonske tehnologije.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Urban Acman, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najhitrejše terensko vozilo na svetu
Rabljena Suzuki Vitara, ki si jo boste zaželeli