Novice

Nissanov koncept Signal Shield proti uporabi mobilnikov med vožnjo

Glede na to, da čedalje večji delež voznikov uporablja svoje mobilnike tudi med vožnjo, kar je lahko izjemno nevarno početje, so se pri Nissanu poslužili precej zanimivega ter preprostega sistema. Nissanov koncept Signal Shield namreč deluje na principu vsem poznane Faradayeve kletke.

Angleški fizik in kemik Michael Faraday je že v 30-ih letih 19. stoletja dokazal, da v votli posodi/kletki, obdani s kovino, ni elektromagnetnega valovanja. Omenjene tehnologije so se sedaj poslužili tudi pri japonskem Nissanu ter predstavili preprost predal za mobilni telefon, ki so ga poimenovali Signal Shield.Tovrsten predal, kamor lahko voznik po želji pospravi svoj telefon, povsem onemogoča tako klice kakor tudi kakršnekoli povezave (Bluetooth ali Wi-Fi).

Nissanov predal Signal Shield so premierno pokazali v modelu Juke. Zaenkrat je še v prototipni fazi in ni znano, kdaj pride v prodajo. Pri Nissanu so se odločili za tovrsten sistem na podlagi rezultatov več raziskav, ki so bile izvedene v zadnjem času, saj kažejo na drastično povečanje uporabe mobilnikov med vožnjo. Pri angleškem avtomobilskem klubu  Royal Automobile Club so na primer ugotovili, da se je uporaba telefonov med vožnjo povečala iz 8 odstotkov v letu 2014 na kar 31 odstotkov v lanskem letu.

Avtomobilizem.com (vir: Left Lane News. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na arhitekturi MFA2 bo zasnovano osem kompaktnih modelov Mercedes-Benz
Najhitrejše terensko vozilo na svetu