Novice

Najsvetlejša Peugeotova zvezda v Ženevi je čisto novi 208

Nastop Francozev v Švici je zelo pester in bogat, a od vseh se zdi še najbolj pomemben čisto novi 208. Manjkala ni niti njegova v tem trenutku posebnost med njemu podobnimi, baterijsko-električna različica e-208.


Avto je že na uradnih fotografijah deloval zelo simpatično, skladno in všečno, v živo se je pa celoten vtis dopadljivega mestnega malčka le še potrdil. Druga generacija modela je preklopila na PSA-jevo platformo CMP, ki jo že uporablja DS3 Crossback, pa prihajajoča Opel Corsa in jo bo tudi bodoči Citroën C4.

Za razliko od predhodnika je novinec v povprečju 30 kilogramov lažji, a to ni edina bistvena prednost novinca v primerjavi s prvo generacijo. Platforma je zastavljena zelo premeteno, saj dovoljuje učinkovito vgradnjo tako klasičnih pogonov kot tudi baterijsko električnega. Rezultat je model e-208, ki je dejansko strogo električno gnan Peugeotov malček s 50-kilovaturno baterijo in teoretičnim dosegom (WLTP) dolgim kar 340 km.

Za pogon mu služi 100-kilovatni (136 KM) elektromotor, pripet ob prednjo os, ki bo do prihoda kakšne bolj navite različice GTI ali česa podobnega predstavljal celo zmogljivostni vrhunec ponudbe malčka. Prvi pod njim bo 130-»konjska« izpeljanka 1,2-litrskega PureTech mlinčka, ki bo združena samo z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Srednja bencinska opcija PureTech 100 premore šibkejšo različico enakega motorja in možnostjo izbire ali ročnega 6-stopenjskega menjalnika ali pa 8-stopenjske avtomatike. Vstopni bencinar PureTech 75 mora shajati z edino opcijo 5-stopenjskega ročnega menjalniško. Med dizli najdemo eno samo možnost in sicer 100-»konjski« BlueHDi, ki je združen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Ponudbo novinca zaokrožujejo različni paketi opreme, med katerimi predstavlja zaenkrat vrhunec  športno navdahnjen GT Line, možnost izbire pa širi opcija številnih, tudi živahnih karoserijskih lakov.

Francozi niso pozabili niti na vse danes aktualne varnostne in vozne pomočnike, ki poleg sistemov za sledenje voznemu pasu, opozorilnik zoper nenamerno menjavo voznega pasu, funkcije prepoznavanja prometnih znakov in druge, obsega celo radarski tempomat, vključujoč funkcijo Stop&Go. S tem je malček dejansko opremljen s praktično vso opremo, ki je bila še do nedavnega rezervirana samo za večje avtomobilske razrede.

Peugeot 208 je dobil tudi zadnjo reinkarnacijo njihovega i-Cockpita z manjšim in nekoliko bolj nižje nameščenim volanskim obročem ter merilniki, nameščenimi nad njim. Vrh sredinske konzole je s klecnimi stikali pod njim nameščen še, v odvisnosti od stopnje opremljenosti, med najmanj 5- in največ 10-palčni in na dotik občutljiv barvni zaslon. Podobno kot novi Renault Clio bo tudi Peugeot nadomestil klasične merilnike z računalniškim zaslonom in možnostjo prilagoditve prikaza podatkov na njem. Še dokaz, da se meje med velikimi in malimi razredi meglijo in da praktično ni več napredne rešitve, ki doslej ne bi našla svojega mesta tudi v mestnih avtomobilčkih.

Kot smo že omenili, steče prodaja jeseni letos, Francozi pa bodo že v mesecu marcu aktivirali spletno stran, kjer bo moč oddati rezervacijo za novinca. Kdor bo svojo rezervacijo pretvoril v naročilo, bo po plačilu začetnega pologa na spletni strani izbral prodajni salon, kjer bodo potem izpeljali celoten postopek od izbire, nakupa do nenazadnje tudi predaje vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com in Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Najsvetlejša Peugeotova zvezda v Ženevi je čisto novi 208"


5 leta 1 mesec nazaj

PS: Peugeotovski lobi na tem portalu je očitno že v polnem pogonu. V manj kot minuti fasal prvi minus :D!!
Pa še to: Nikoli niti približno nisem maral renaultov, ampak tokrat dajem gizmu28 prav. Novi clio je pravi lepotec v primerjavi s tem ambicioznim dizajnerskim skrpucalom. Ajde, prstke dol!

5 leta 1 mesec nazaj

Jaz ti dam plus za iskrenost. 🙂 Saj ne more biti vsem všeč, to je povsem razumljivo.

5 leta 1 mesec nazaj

Toliko kiča na kupčku pa še ne. Ne vem, kako ga lahko v taki notranjosti sploh voziš, če se moraš pa kar naprej krohotati.
PS: Aja, da ne bo spet nesporazuma: kar sem napisal, ni objektivno, znanstveno dokazano dejstvo, ampak moje osebno mnenje.

chad
5 leta 1 mesec nazaj

1,2 trivaljni mlinček in 130ks z avtomatikom

xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Škoda, da ni ročnega.

5 leta 1 mesec nazaj

A kdo ve, ce pride tudi gti?

5 leta 1 mesec nazaj

Naj bi, ampak zaenkrat zgolj špekulacije kaj naj bi zadevo poganjalo. Eni govorijo, da bo klasični 1.6 thp 225, drugi da bo električni, tretji pa oboje.

5 leta 1 mesec nazaj

Lep!

 
Audijev električno gnani Q4 e-tron med kupci že čez dve leti
Posebna serija modelov Dacia stavi na moderne dodatke