Novice

Ne čistite gumic brisalcev

Medtem ko velja med vozniki nenapisano pravilo, da redno čiščenje gumic avtomobilskih brisalcev podaljšuje njihovo življenjsko dobo, pri ADAC-u trdijo ravno nasprotno.

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC svetujejo, naj vozniki pri naslednjem pranju svojega jeklenega konjička ne čistijo gumic brisalcev, pri čemer bi še največ škode naredili z drgnjenjem z gobo. Gumice brisalcev so namreč premazane z grafitnim oziroma čedalje pogosteje tudi z dražjim teflonskim premazom, ki skrbi za tiho in temeljito brisanje ter zaščito gumice. Pretirano čiščenje le teh posledično pospešeno odstranjuje tovrstni premaz, zaradi česar ne brišejo več brezhibno ter pričnejo puščati črte, preskakujejo ali škripljejo.

Jochen Oesterle, sogovornik iz ADAC-a, hkrati dodaja, da se umazanija pri normalni uporabi ne oprijema gumice ter da jih zaradi tega pravzaprav ni potrebno čistiti. Hkrati opozarja, da lahko grafitni (oziroma teflonski) premaz odstrani z gumic tako suho, kakor tudi mokro čiščenje. Voznikom pa svetuje, da bistveno več pozornosti namenjajo čistoči vetrobranskega stekla.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Bosch.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Ne čistite gumic brisalcev"


yashica
7 leta 7 meseci nazaj

Jih čistim in nato v intervalih mažem z grafitom v prahu. Hvala za skrb ADAC.

 
Volvo V90 Cross Country – združitev elegance in terenskih sposobnosti
Še druga prenova za Audi Q3