Novice

Nemčija z novimi nahajališči litija

Na področju Schwarzwalda na jugozahodu Nemčije naj bi v porečju reke Ren našli zaloge litija, ki se nahajajo v globinah podzemnih izvirov vroče vode.

Zaradi naraščajočega povpraševanja nemške avtomobilske industrije tamkajšnja podjetja s področja rudarstva in energetike raziskujejo nove možnosti pridobivanja litija, imenovanega tudi belo zlato. Na področju zgornje doline reke Ren, na območju dolžine 300 km in širine do 40 km, naj bi se po oceni geologov nahajale zaloge litija, ki naj bi predstavljale eno večjih nahajališč v svetovnem merilu in bi zadostovale za proizvodnjo več kot 400 milijonov električnih vozil.

Zaloge litija naj bi bile v podzemnih virih vroče vode na globini nekaj tisoč metrov pod površjem reke Ren, trenutno pa iščejo način, po katerem bi (s čim manj škodljivim vplivom na okolje) prišli do nakopičenih zalog tega dragocenega elementa. Zagovorniki projekta zatrjujejo, da bi izkoriščanje  nahajališč v povezavi z izrabo geotermalne energije iz podzemnih vrelcev imelo minimalen vpliv na samo okolje. Kljub minimalnim možnostim negativnega vpliva pa tudi izkoriščanje geotermalne energije lahko pusti določene posledice v okolici vrtin – pred štirinajstimi leti so s tovrstnimi posegi povzročili nekaj škode na hišah slikovite vasice Staufen na področju Schwarzwalda.

Po besedah Thomasa Koelbla, strokovnjaka na področju geotermalne energije, pri EnBW načrtujejo pridobivanje litija v sklopu obstoječega obrata v mestu Bruchsal. Pri njihovem podjetju se trudijo že vnaprej odpraviti vse pomisleke lokalne skupnosti, saj so omejili raven hrupa in v okolje ne oddajajo nobenih emisij. Pri podjetju EnBW predvidevajo, da naj bi v Bruchsalu pridobili do 900 ton litija letno, prvi poskusi v prototipnem obratu pa naj bi stekli že proti koncu letošnjega leta. Dokončna odločitev o izvedljivosti projekta naj bi padla do leta 2024.

Izvedbo projekta podpirajo tudi predstavniki nemške avtomobilske industrije, ki trenutno večino litija za proizvodnjo avtomobilskih baterij uvažajo, vendar pa se, po besedah njihovih predstavnikov, zaenkrat še ne zanašajo preveč na možnost domačega pridobivanja surovin. Tekom lanskega leta je Nemčija uvozila okrog 5.300 ton litija, po predvidevanjih pa naj bi do leta 2024 potrebovali okoli 9.000 ton, oziroma ob pospešenem razvoju električne mobilnosti lahko celo do 32.000 ton letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Ben Benzin, Mercedes.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Nemčija z novimi nahajališči litija"


igork
2 leta 11 meseci nazaj

Pri nas to ne bi šlo skoz.

 
Enajsta Honda Civic
Nova finančna injekcija tehnologiji baterij z elektrolitom v trdnem stanju