Novice

Nobelova nagrada trem za razvojno delo na litij-ionskih baterijah

V Stockholmu so minule dni podelili Nobelovo nagrado za kemijo trem posameznikom, ki so s svojim raziskovalno-razvojnim delom odigrali pomembno vlogo pri razvoju litij-ionskih baterij, kot jih poznamo danes.

Švedska kraljeva akademija znanosti je letošnjo nagrado s področja kemije podelila 97-letnemu Američanu John B. Goodenoughu, 77-letnemu Britancu M. Stanleyu Whittinghamu in 71-letnemu Japoncu Akiri Jošinoju. Utemeljitev akademije za podelitev nagrade se je pri glasila: “Litij-ionske baterije so povzročile revolucijo v naših življenjih, odkar so leta 1991 prišle na trg, uporabljajo se od mobilnih telefonov do prenosnikov in električnih vozil. Letošnji nagrajenci so s svojim delom postavili temelje za brezžično družbo brez fosilnih goriv.” Po mnenju žirije imajo omenjene baterije veliko korist za človeštvo.

Nagrada, ki jim ob tem pripada, znaša devet milijonov švedskih kron ali nam bolj domačih 830.000 evrov, podelili pa jim jo bodo v sklopu slovesnosti 10. decembra letos, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

97-letni profesor Goodenough je najstarejši dobitnik Nobelove nagrade do zdaj, rodil pa se leta 1922 v Jeni v Nemčiji. V prvem odzivu je dejal, da je počaščen in nagrado ponižno sprejema, dodal pa je še, da če živiš 97 let, lahko marsikaj narediš, ter se ob tem zahvalil prijateljem za podporo, ki so mu jo nudili celotno življenje.

71-letni profesor Jošino deluje na univerzi Meijo v Nagoji ter meni, da bo nagrada velika spodbuda za mlade raziskovalce na različnih področjih. Kot je Jošino dejal v telefonskem pogovoru s Švedsko kraljevo akademijo znanosti po razglasitvi dobitnikov nagrade, so litij-ionske baterije pomembne zaradi svojega prispevka k trajnostni družbi.

Nobelove nagrade sicer podeljujejo že od leta 1901, iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: EPA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na letošnjem Oktoberfestu odvzetih kar nekaj vozniških dovoljenj
Toyota RAV4 tudi kot priključni hibrid