Novice

Nemški konzorcij za proizvodnjo baterij

Vodilni bodo v kratkem naznanili, kje bo stala nova sodobna tovarna litij-ionskih baterij, ki naj bi po svoji zmogljivosti konkurirala Teslini gigatovarni.

Holger Gritzka, izvršni predsednik holdinga Terra E s sedežem v Frankfurtu in nekdanji menedžer v ThyssenKruppu, je oznanil, da bodo izbrali lokacijo tovarne za proizvodnjo baterij s kapaciteto 34 gigavatnih ur med petimi predlogi v Nemčiji oziroma sosednjih državah. Pod eno streho so uspeli združiti 17 nemških podjetij in pridobiti vladno podporo za gradnjo tovarne, ki naj bi pričela obratovati v zadnjem četrtletju leta 2019 in naj bi dosegla polno kapaciteto leta 2028.

Gradnja tovarne baterij je najnovejši signal nemške industrije, da se pripravlja na novo dobo v energijski revoluciji. Litij-ionske baterija lahko pomagajo stabilizirati nereden tok vetrne in solarne energije v električna omrežja, hkrati pa naj bi proizvedene baterije poganjale na milijone električnih vozil, ki bodo v naslednjih desetih letih zapeljala z nemških proizvodnih trakov. ”V procesni tehnologiji moramo biti boljši od tekmecev, vedno korak naprej,” je dejal Gritzka.

Globalno se bo proizvodnja baterij do leta 2021 podvojila, z zdajšnjih 103 gigavatnih ur na 278 gigavatnih ur v letu 2021. Trenutno trg nadzorujeta južnokorejska LG in Samsung SDI, Tesla bo ob zaključku del in polnem zagonu gigatovarne postal drugi največji dobavitelj baterij na svetu.

Nekateri člani konzorcija Terra E bodo po končani gradnji morda postali kupci baterij, a trenutno vseh 17 članov skupine ostaja skrivnost. Projekt je sicer pridobil podporo vlade, ki mu je namenila 5,2 milijona evrov, a je to le kaplja v morje – celoten projekt naj bi bil vreden približno milijardo evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW, Mercedes-Benz, Opel in Volkswagen bodo skupaj vpoklicali 2,5 milijona dizelskih avtomobilov
Toyota in Mazda naj bi skupaj gradili tovarno v ZDA