Novice

Nemški predlog za enotno plačilo avtocest znotraj EU

Nemški minister za transport Andreas Scheuer naj bi predstavil predlog, po katerem bi bila vsa osebna, dostavna in tovorna vozila na avtocestah v roku osmih let zavezana k plačilu cestnine znotraj EU.

Osnutek dokumenta, o katerem poroča Reuters, naj bi pripravil teren za uvedbo enotnega sistema cestninjenja na avtocestah držav EU v roku osmih let, predlog direktive pa naj bi vključeval plačevanje cestnine za praktično vse vrste vozil, z izjemo avtobusov in motornih koles. Osnutek naj bi v primeru potrditve Scheuer predstavil kot uradni predlog Nemčije v obdobju njihovega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki se je pričelo s 1. julijem in traja do konca letošnjega leta.

Scheuerju pa se zna zatakniti že na nivoju nemške zvezne vlade. Še posebej zadržani do predloga naj bi bili na ministrstvih, ki jih obvladujejo socialni demokrati (SPD); slednji si delijo oblast s konzervativci kanclerke Merklove in so bili tudi v preteklosti kritični do uvedbe cestnin.

Sistem plačevanja po prevoženi razdalji na avtocestah naj bi načeloma prispeval k omejevanju podnebnih sprememb, kar pa ne velja za vinjete, ki z enotno tarifo nesorazmerno obremenijo vse, ki se vozijo manj in obratno “nagradijo” tiste z več prevoženimi kilometri .

Avtomobilizem.com (Vir: Reuters, Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Nemški predlog za enotno plačilo avtocest znotraj EU"


slikar
3 leta 8 meseci nazaj

Ko bojo poenotili še plače, sem za.

Locher
3 leta 8 meseci nazaj

slikar, saj v trgovini te tudi nihče ne vpraša, kakšni so tvoji prihodki. Sicer pa se strinjam, da je zgornji predlog utopija.

 
Chris Porritt je kadrovska okrepitev podjetja Rimac Automobili
Prototip električnega Mustanga Mach-E 1400 postavlja nove mejnike