Novice

New York Times razvozljal pot Kim Jong Unovih Mercedes-Benzov v Severno Korejo

Pred časom smo pisali, da Daimlerju ni jasno, kako se je Kim Jong Un dokopal do dveh predsedniških limuzin s trikrako zvezdo na nosu, saj sami nikakor niso imeli nič pri tem. No, New Your Times je vložil kar nekaj truda in sledil poti, ki sta jo opravila omenjena dva avta, da sta prišla v posest vodje Severne Koreje.

Analiza poti omenjenih Mercedes-Benzov razkriva, da se je vse skupaj začelo v pristanišču Rotterdam na Nizozemskem. Tam so dvojico neprebojnih Mercedes-Benzov naložili na ladjo, 41 dni kasneje pa sta prispela na Kitajsko. Od tam so ju z drugo ladjo prepeljali na Japonsko. V pristanišču na Japonskem so ju še enkrat prestavili na drugo ladjo in prepeljali v Južno Korejo. V Južni Koreji so ju naložili na rusko ladjo, slednja pa naj bi kmalu po izplutju iz pristanišča izključila sicer v mednarodnih vodah obvezne sledilne naprave, zaradi česar njena pot ni točno popisana. Znano pa je, da se je ladja s tovorom kmalu pojavila v Rusiji. Natančeje, v pristanišču v Vladivostoku. Isti dan ob vplutju omenjene ladje v Vladivostok je poletela dvojica transportnih letal iz Severne Koreje, prevzela omenjeni vozili in ju dostavila novemu lastniku.

Ta analiza je seveda samo del celotne zgodbe, saj poroča samo o poti, ki sta ju omenjena Mercedesa opravila, ne razkriva pa imen očitno zelo vplivnih ljudi, ki so tovrstno transakcijo omogočili. Navsezadnje neprebojni Mercedesi ne ležijo kar tako za vsakim vogalom, Kim Jong Un pa zanju najbrž tudi ni pisal božičku.

In prav ta del zgodbe je tisti, ki najbolj buri duhove. Več kot očitno je, da je lahko Severna Koreja še tako pod očmi politične javnosti in pod embargom, a več kot očitno obstajajo načini in poti, kako spraviti v omenjeno deželo tudi najbolj prepovedane dobrine. Kot vedno, se vse konča pri denarju.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "New York Times razvozljal pot Kim Jong Unovih Mercedes-Benzov v Severno Korejo"


mrtwelvetrees
4 leta 9 meseci nazaj

Kaj pa ko bo gorela lučka za redni servis, kam jih bodo vozili ? 🙂

JG2
4 leta 9 meseci nazaj

Ni panike, ko zasveti lučka za karkoli gospod menja za novega. Tudi za dolijte tekočine za pranje vetrobranskega stekla:)

 
Američani Applu odobrili patent krmilnega mehanizma »po žici«
So šteti dnevi tudi Fordu Mondeo?