Novice

So šteti dnevi tudi Fordu Mondeo?

Ford Europe pripravlja za prihodnjih nekaj let korenito prevetritev svoje prodajne palete. Da v bližnji prihodnosti enoprostorcev ne bo več, je bilo v minulih mesecih napisanega že veliko. Da je na listi za odstrel tudi Mondeo, pa je vendarle sveža novica.

Leta 2018 je Ford prodal vsega skupaj 50.000 Mondeov, 24.000 S-Maxov in 12.000 Galaxyjev. To so količine, ki so prenizke, da bi vztrajanje z vsemi tremi zagotavaljalo zadostno profitabilnost. Iz tega razloga naj bi Ford enkrat leta 2021 predstavil  skupni model, ki bo nadomestil vse tri hkrati. Ja, pravilno ste prebrali.

Kakšen model naj bi bil sposoben nadomestiti vse tri nekoč dobro prodajane modele, je sicer še uganka. Jim Farley, Fordov predsednik novih poslov, tehnologij in strategije, je namignil, da bi to znal biti model, ki bo prestavljal umik od tradicionalnih karoserijskih zasnov v smeri bolj večnamensko uporabnih. Ker so očitno enoprostorci pri tem preveč »ozko« prilagodljivo uporabni, je naslednja ideja, da bo novinec neka mešanica velikega karavana s povečano oddaljenostjo od tal in vsaj deloma izgledom terenskega robustneža. Sami si najlažje to predstavljamo kot neke vrste Mondeo Active, torej po vzoru Focusa Active.

S takšnim pristopom bodo nagovarjali potencialne stranke, ki si sicer želijo dodatne večnamembnosti svojega družinskega avta, a v isti sapi nočejo »davka« na porabi goriva, ki jo narekujejo visoka, okorna in manj aerodinamično ugodna zasnova običajnih cestnih terencev.

V tem trenutku tudi še ni jasno ali bo Ford ponudil novinca s štirikolesnim pogonom, znano pa je, da bo postavljen na očitno sila prilagodljivi platformi C2. Ta se že vozi naokoli v vseh novih Focusih, v bodoče pa naj bi nanj postavili vse, od naslednice najmanjše Fieste do največjega sedemsedežnega naslednika SUV-a Edge. Prednji del platforme naj bi dobila celo družina dostavniških Transitov.

Kot številne druge podrobnosti, tudi ime novinca v tem trenutku še ni znano. Zelo verjetno pa je, da se bo po dobrih treh desetletjih ime Mondeo poslovilo. Globalen model namreč (skoraj) gotovo ne bo nosil strogo evropskih imen, kot so S-Max, Galaxy ali Mondeo. Prej Fusion, a tudi pri njem Ford ni več navdušen nad prodajnimi številkami. Čisto možno je, da si bodo tržniki izmislili neko novo, globalno uporabno ime.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Avtomobilizem.com, Ford.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "So šteti dnevi tudi Fordu Mondeo?"


mrtwelvetrees
4 leta 9 meseci nazaj

Kako nova novica ? Če je bilo že pred meseci v oddaji Grand Tour poseben prispevek da ne bo več Mondeov.

Fnatic
4 leta 9 meseci nazaj

Ne vem zakaj si dobil minuse za to ampak se strinjam, kako sveža novica? In točno to, Grand Tour je imel prispevek prav o tem.

Tommaazz
4 leta 9 meseci nazaj

Glede na to kakšne so cene novih Fordov pri nas lahko zaradi mene ukinejo kar vse modele 🙂

cashy
4 leta 9 meseci nazaj

a ta križanec naj bi bil potem po vzoru Renault Espace? Ob pogledu na slovenske ceste (ne vem, če so reprezentativne za celotno Evropo), ko Espacea praktično ni videti, se bojim, da se tudi bodočemu Fordu s tem modelom ne bo dobro pisalo…

 
New York Times razvozljal pot Kim Jong Unovih Mercedes-Benzov v Severno Korejo
Souporaba avtomobilov po japonsko