Novice

NHTSA proizvajalce mobilnih aparatov in avtomobilov poziva k spremembam

Po statistikah NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration – ameriška Nacionalna agencija za varnost v prometu) je v letu 2015 v ZDA desetino od 35.092 nesreč s smrtnim izzidom mogoče pripisati nezbranosti voznika, kar je 9 odstotkov več oziroma 3.477 nesreč več kot leto poprej.

Zaradi drastičnega povečanja nesreč z najhujšim izidom NHTSA začenja kampanjo osveščanja proti uporabi mobilnih telefonov za volanom. S tem namenom so izdali komplet novih, prostovoljnih smernic, ki so namenjene predvsem proizvajalcem naprav in razvijalcem aplikacij.

Pri agenciji priporočajo, da so telefoni povezljivi s pametno večopravilno enoto in se lahko uporabljajo izključno preko nje. Še več, želijo, da izključijo nekatere funkcije, kot so pisanje kratkih sporočil, brskanje po medmrežju in dostop do socialnih omrežij. Proizvajalce naprav in aplikacij naprošajo, naj ustvarijo ”letalski način” za avtomobile oziroma ”voznikov način”, kjer bodo omogočene le najnujnejše funkcije, ki ne motijo zbranosti voznika.

”Te razumne smernice, ki temeljijo na najboljših razpoložljivih raziskavah, bodo pomagale snovalcem mobilnih naprav izdelati produkte za zmanjševanje nepozornosti na cesti,” je dejal Anthony Foxx, sekretar na ameriškem oddelku za promet.

Smernice prihajajo ravno v času, ko se večina proizvajalcev vozil odloča za integracijo pametnih operacijskih sistemov Apple CarPlay in Android Auto v večopravilne enote svojih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Apple.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Arteon kot naslednik modela CC
Za naslov Evropski avto leta 2017 se bojuje sedem nominirancev