Novice

Za naslov Evropski avto leta 2017 se bojuje sedem nominirancev

Mednarodna strokovna žirija je izbrala sedem nominirancev za laskavi naslov Evropski avto leta 2017.

Po seštetih 58 glasovih žirije so se v finale uvrstili: Alfa Romeo Giulia, Citroën C3, Mercedes-Benz razred E, Nissan Micra, Peugeot 3008, Toyota C-HR in Volvo S90/V90.

Kot je bilo za pričakovati, kar pet od sedmih konkurentov prihaja iz Evrope, druga dva pa sta plod znanja japonskih inženirjev. V veliki finale se ni uspelo uvrstiti nobenemu ameriškemu in korejskemu proizvajalcu, prav tako pa letos ni bil nominiran noben električni ali hibridni model. Finale so zgrešili tudi največkrat nagrajeni proizvajalci – Fiat, ki je dosedaj zmagal že devetkrat, Renault – šestkrat in Ford ter Opel – petkrat.

Skupina PSA je plodno leto kronala kar z dvema svojima modeloma, francoski proizvajalec je tudi edini, ki ima v finalnem izboru dva predstavnika. Peugeot je nagrado osvojil štirikrat in Citroën trikrat.

Da lahko vozilo sodeluje v prihodnjem poteku tekmovanja, mora biti trenutno oziroma do konca leta v prodaji na vsaj petih evropskih tržiščih. Sistem izbiranja finalistov ima dve stopnji, zmagovalec pa bo predstavljen 6. marca 2017, na predvečer odprtja avtomobilskega salona v Ženevi. Žirijo sestavlja sedem evropskih publikacij, med žiranti iz različnih evropskih držav pa je tudi slovenski predstavnik Sebastjan Plevnjak. Vsak izmed 58 novinarjev bo dobil 25 točk, ki jih bo moral razdeliti vsaj petim vozilom.

Lansko leto je laskavi naslov osvojila Opel Astra, leto poprej Volkswagen Passat, leta 2014 Peugeot 308 in leta 2013 Volkswagen Golf.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Gašper Pirman, Urška Radolovič, Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Za naslov Evropski avto leta 2017 se bojuje sedem nominirancev"


pskoda
7 leta 4 meseci nazaj

Ti avtomobili nimajo nič skupnega razen volana in 4 koles. Nemogoče je reči ta je pa avto leta. Čisto odvisno kaj rabiš in koliko € si pripravljen odšteti.

xxl
7 leta 4 meseci nazaj

Če bi glasoval s srcem,Giulia,racionalno,3008.

Polo78
7 leta 4 meseci nazaj

Moja napoved: Toyota C-HR ali Peugeot 3008. Čeprav znata presenetit Giulia in Micra (ki je nekoč že bila evropski avto leta – mislim, da daljnega leta 1993)

cashy
7 leta 4 meseci nazaj

lahko je napovedovat, če v napoved vključiš več kot polovico kandidatov :p Imej toliko poguma, da napoveš enega favorita, in toliko poguma, če ne boš zadel, priznaš zmoto 🙂
V taki obliki, kot si napovedal, pa itak nima smisla napovedat…

Polo78
7 leta 4 meseci nazaj

Poglej, kristalne kugle ravno nimam, tako, da je itak vse samo ugibanje… Če bi pa že moral stavit na enega kandidata bi bil to P 3008. Lahko pa še ti napoveš svojega kandidata 😉

cashy
7 leta 4 meseci nazaj

Sem podobnega mnenja kot xxl, s tem, da je moj glavni favorit Giulia. Ker avtomobile še vedno izbiramo pretežno s čustvi, ne z razumom. 😉

 
NHTSA proizvajalce mobilnih aparatov in avtomobilov poziva k spremembam
Junaki gredo dlje