Novice

Nio in CATL v partnerstvo za podaljšanje življenjske dobe baterij

Kitajski avtomobilski proizvajalec in največji svetovni proizvajalec baterij za avtomobilsko industrijo združujeta moči s ciljem razvoja tehnologije za podaljšanje življenjske dobe baterij.

Nio in CATL sta sklenila novo partnerstvo, v okviru katerega bo potekal razvoj baterij z življenjsko dobo, ki bi omogočila daljše obdobje uporabe električnih vozil brez potrebe po menjavi baterij. Pri Niu obenem računajo tudi s tem, da bo daljša življenjska doba električnih avtomobilov prinesla večji dobiček njihovi mreži postaj za izmenjavo baterij. Trenutno imajo 2.382 postaj za zamenjavo baterij, ki pa še ne prinašajo dobička, zato upajo, da bi daljša življenjska doba baterij končno pričela prinašati dobiček tudi na tem področju njihovega poslovanja.

Nio_swap15 namesto 8 

Povprečna garancijska doba, s katero proizvajalci električnih vozil jamčijo za brezhibno delovanje baterijskega paketa, je osem let, Nio in CATL pa želita razviti baterije, za katere bodo lahko kupcem ponudili jamstvo za obdobje 15 let. Na ta način bi življenjsko dobo baterij približali življenjski dobi avtomobila in zmanjšali potrebo po menjavi baterij, ki za lastnike predstavlja precejšen strošek. Kot so ugotovili, bo med letoma 2025 in 2030 poteklo garancijsko obdobje približno dvajsetim milijonom električnih vozil in bodo stroški morebitnih popravil ali menjave padli na pleča uporabnikov. Zato lahko pričakujemo, da bo določen delež vozil, ki bi sicer bila uporabna, umaknjen iz obtoka na račun okvare baterij in odločitve lastnika, da zaradi visokih stroškov ne bo zamenjal baterij.

Obe podjetji že zdaj s številnimi patenti na tem področju

Že pred sklenjenim partnerstvom sta obe podjetji razvijali svojo tehnologijo za podaljšanje življenjske dobe baterij. Pri Niu so že razvili baterije, ki tudi po 12 letih uporabe ohranijo 80 odstotkov kapacitete, prijavljenih pa imajo že preko sto patentov v povezavi z izboljšavami baterijskih komponent. Na podobno pot so se podali tudi pri podjetju CATL, kjer so že implementirali nekaj tehnoloških rešitev, ki baterijam podaljšujejo življenjsko dobo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nio.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elon Musk: proizvodnja modela 2 bo potekala v Nemčiji
Mercedes-Benz Vision EQXX podrl lastni rekord učinkovitosti