Novice

Nio obljublja menjavo baterij v manj kot petih minutah

Kitajski proizvajalec električnih avtomobilov z novo generacijo postaj za menjavo baterij skrajšuje čas pred nadaljevanjem poti.

Kitajska znamka Nio je predstavila tretjo generacijo postaj za zamenjavo baterij Power Swap Station, ki naj bi omogočile menjavo izpraznjenih baterijskih paketov z napolnjenimi v manj kot petih minutah. Nio ima na Kitajskem že postavljenih več kot 1.300 postaj, na katerih so do zdaj opravili že več kot 20 milijonov zamenjav. V Evropi imajo trenutno 13 postaj, ki so na voljo kupcem njihovih vozil v Nemčiji ter na Nizozemskem in Norveškem, na njih pa so do zdaj opravili nekaj čez 12.000 zamenjav. Nove postaje za menjavo baterij naj bi bile že kmalu na voljo tudi v Veliki Britaniji.

Vsi modeli znamke Nio so zasnovani tako, da imajo možnost zamenjave baterijskega paketa, ki je nameščen na dnu vozila, pri kitajski znamki pa trdijo, da že več kot 56 odstotkov vseh polnenj baterij njihovih modelov poteka po postopku zamenjave. Na Kitajskem imajo možnost menjave izpraznjenih baterijskih paketov za polne tisti lastniki modelov Nio, ki imajo lastniško baterijo, in tisti, ki jo imajo v najemu, medtem ko imajo evropski lastniki električnih modelov znamke Nio možnost zamenjave baterij le v primeru, če imajo sklenjeno pogodbo za storitev BaaS (Battery as a service – baterija kot storitev).

Po besedah Fei Shena, direktorja oddelka Nio Power, sistem zamenjave baterij omogoča občutno hitrejše nadaljevanje vožnje lastnikom električnih vozil, obenem pa polnjenje izpraznjenih baterij lahko poteka izven konic največje rabe električne energije. Na ta način pripomorejo k stabilizaciji električnega omrežja, obenem pa polnenje lahko poteka v času cenejših tarif. Vse postaje za zamenjavo baterij imajo seveda na voljo tudi določeno število navadnih priključkov za polnjenje, ki jih lahko uporabljajo tudi vozniki električnih avtomobilov drugih znamk.

Prve postaje za menjavo baterij so pri Niu predstavili v letu 2017, druga, naprednejša generacija je sledila v letu 2021. Aktualna tretja generacija omogoča zamenjavo v 4 minutah in 40 sekundah – od tega 2 minuti in pol poteka dejanska zamenjava, preostanek časa pa trajajo varnosti preizkusi. Najsodobnejše postaje lahko shranjujejo do 21 baterijskih paketov, kar je občutno več v primerjavi s prvo generacijo (5) in drugo generacijo, ki je imela kapaciteto shranjevanja 13 paketov baterij. Nove postaje naj bi dnevno opravile preko 400 menjav, medtem ko je rekord druge generacije znašal 171 menjav v enem dnevu.

Po Shenovih besedah implementacija postaj za menjavo v Evropi sicer poteka počasneje od načrtov, predvsem na račun pridobivanja ustreznih lokacij in dovoljenj. V naslednjem letu naj bi na Kitajskem postavili še dodatnih 1.000 postaj, v Evropi pa prihodnje leto načrtujejo postavitev 70 novih postaj.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Nio.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Nio obljublja menjavo baterij v manj kot petih minutah"


6 meseci 16 dni nazaj

Super. Edino stvari bi bilo potrebno standardizirati, da ne bo vsak proizvajalec postavljal svojih postaj.

Firediver
6 meseci 16 dni nazaj

Korak v pravo smer.
Me zanima, kako so dosegli tiste čase za menjavo…dostop do baterij najbrž ni preprost, prekladanje težkih paketov pa še manj.
Bo treba pogooglat kako to izgleda.

tha_man
6 meseci 17 dni nazaj

Odlično! Kitajci prehitevajo po levi in desni.

5 meseci 27 dni nazaj

To pa ni Kitajska ideja, ampak pred približno desetimi leti je to idejo predstavil Renault, vendar ideja ni obrodila sadov. Takrat nekje, ko je bil predstavljen Renault Twizy, je znamka Renault imela to idejo, da bi se postavili servisi podobni današnjim bencinskimi servisi in bi avto zapeljal na tekoči trak (podobno kot v avtomatski avtopralnici) in bi v nekaj minutah zamenjal baterijo, ki je bila pritrjena na podoben način, ko so baterija pripete na električnih vrtalnikih, vendar takrat še EV vozila sploh niso bila to, kar so danes.

 
Lexus napoveduje mali LBX
Sliši se zelo dobro: Kitajci z novo baterijo mamijo Volkswagen