Novice

Niro je Kiin prvi hibridni športni terenec

Kia je po nekaj delno zakritih skicah na avtomobilskem salonu v Chicagu naposled le razkrila hibridni model Niro.

Kia Niro je prvi namenski hibrid, ki ga je korejski proizvajalec predstavil na avtomobilskem salonu v Chicagu. Enako ime je leta 2013 nosil koncept, predstavljen v Frankfurtu, a gre pravzaprav za zelo različni vozili. Produkcijsko različico so pri Kii poimenovali hibridno večnamensko vozilo in se ponaša z modernim, vendar neizstopajočim videzom, kar je bila namenska odločitev.

”Niro se uvršča v zlato sredino, saj ponuja najboljšo kombinacijo med varčnostjo, vznemirljivo vozniško izkušnjo, uporabnostjo in, najbolj pomembno, vznemirljivim dizajnom, ki ne sporoča, da gre za hibrid,” je dejal Orth Hedrick, podpredsednik oddelka za načrtovanje proizvodov pri ameriški podružnici Kie.

Kompaktni športni terenec sloni na najnovejši arhitekturi, ki jo lahko najdemo tudi pri drugi koncernski pridobitvi, Hyundai Ioniqu. Medtem ko bo tam na voljo v treh različicah, električni, kot priključni hibrid in kot navadni hibrid, pa je model Niro le hibrid. Pod pokrovom motorja sodelujeta 1,6-litrski štirivaljni bencinski agregat s 75 kilovati in električni motor s 30 kilovati. Skupna moč sistema znaša 105 kilovatov in 265 njutnmetrov. Pod zadnjo klopjo je nameščena litij-ionsko polimerna baterija s kapaciteto 1.56 kWh.

Moč se na sprednji kolesni par prenaša preko druge generacije 6-stopenjskega dvosklopkovnega samodejnega menjalnika DCT. Številke še niso bile preverjene s strani ustrezne inštitucije, vendar naj bi Niro porabil 4,7 litra bencina na prevoženih 100 kilometrov.

V prodajne salone bo zapeljal v zadnji četrtini letošnjega leta, takrat pa bodo znane tudi prodajne cene.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kia.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Niro je Kiin prvi hibridni športni terenec"


miapan
8 leta 1 mesec nazaj

Kakšna je pa velikost Nira?

 
Volvo V90: skandinavska oblikovalska perfekcija v karavanski obliki
Brez strehe bo tudi Mercedes-Benzov razred C