Novice

Nissan naj bi ponovno zavrnil združitev z Renaultom

V zadnjem času je zgodba o združitvi Renaulta in Nissana doživela veliko zasukov. Tokrat je na ušesa poznavalcev prišla govorica, da do združitve (še) ne bo prišlo.

Glede na številne preobrate in nenadne zasuke odločitev ima ta zgodba že svojo brado. Ko je bil Carlos Ghosn še na vrhu, so govorice nihale od apetitov po popolni združitvi do odločnih zanikanj istega. Tu so bili še namigi, da sam Ghosn močno pritiska na združitev obeh proizvajalcev in da mu do uresničitve manjka še čisto malo. Sledil je daleč največji preobrat z aretacijo Ghosna, ki je bil na ta način potisnjen na obrobje zgodbe. Po dokončnem formalnem umiku Carlosa so se najprej uredili Japonci in takoj za njimi še Francozi. Ravno iz tabora slednjihprihaja najnovejši namig, da si želijo združitve z Nissanom.

Vodstvo Renaulta je skupaj z vlado razmišljalo o skupnem podjetju. Ideja je bila, da bi v novo nastalem podjetju imeli obe strani enakovreden delež. Tudi sedež podjetja ne bi bil niti v Parizu niti v Tokiju, temveč na nevtralnem ozemlju v Singaporju. A možnost za uresničenje te zamisli naj bi v začetku meseca aprila zatrla japonska stran.

Aktualni vodja upravnega odbora pri Nissanu, Hiroto Saikawa, naj bi namreč nekaj tednov nazaj sporočil vodilnima možema Renaulta, Thierryju Bolloreju in Jean-Dominique Senardu, da Nissan skupaj z japonsko vlado v tem trenutku ni zainteresiran za tovrstno združitev z Renaultom.

Po vseh teh preobratih človek res ne ve več, kdaj oziroma če sploh bo združitev obeh dobila enoznačen in dokončen epilog. Kar lahko povzamemo v tem trenutku je, da dogodki ne tečejo v smeri, ki bi bila po godu Francozem. Kdo ve, morda pa čakajo Japonci na njim bolj ugodno ponudbo. Recimo takšno, po kateri bi bil njihov lastniški delež večji kot 50 odstotkov …

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem, Renault, Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prototip Land Rover Defenderja na pomoč v Kenijo
Jaguar Land Rover vstopa v kripto svet