Novice

Jaguar Land Rover vstopa v kripto svet

Voznike nameravajo spodbujati k poročanju o morebitnih zastojih oziroma ovirah na cesti in jih zato nagraditi z nakazilom kripto valut.

V začetku tedna so pri JLR predstavili načrte v zvezi z uvedbo sistema izmenjave podatkov in elektronskega plačevanja z uporabo tehnologije pametne denarnice (Smart Wallet) z možnostjo dostopa do kripto valut. Rešitev razvijajo v sodelovanju z fundacijo IOTA in naj bi uporabljala najsodobnejše tehnološke rešitve s področja kripto tehnologij. Voznikom, ki bi privolili v posredovanje podatkov o stanju cestišča in informacijah o zastojih med vožnjo ponudnikom navigacijskih storitev in lokalnim oblastem, bi nakazovali nadomestilo v obliki kripto valut. Pridobljena sredstva bi bilo moč uporabiti za plačila cestnin, parkirnin in ostalih dobrin,  dobroimetje pa naj bi bilo možno uporabiti tudi kot plačilo za polnjenje električnih avtomobilov.

Po podatkih britanskega proizvajalca naj bi bil sistem elektronske denarnice  edinstven, saj naj bi, glede na uporabljeno tehnologijo, transakcije načeloma potekale brez provizij. Kljub temu, da naj bi bila elektronska denarnica primarno namenjena kripto valutam, pa naj bi bilo možno poslovati tudi z običajnimi valutami.

Uvedba tovrstne storitve je del njihove vizije Destination Zero, ki stremi k prihodnosti brez emisij, zastojev in nesreč. Po njihovem mnenju naj bi razširjena izmenjava podatkov povečala varnost in zmanjševala zastoje, posledično pa bi bilo tudi manj emisij. Trenutno sistem testirajo na Irskem, v mestu Shannon, kjer je sedež njihovega centra za razvoj programske opreme.

Pri podjetju Jaguar Land Rover predvidevajo, da naj bi bilo do leta 2025 v medmrežje stvari (Internet Of Things) povezano kar 75 milijard naprav, datum pričetka komercialne uporabe pa zaenkrat še ni znan.

Avtomobilizem.com (Vir: Jaguar Land Rover, Motor Authority. Foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nissan naj bi ponovno zavrnil združitev z Renaultom
Skupina Fiat Chrysler Automobiles v prihodnost s Samsungom in Googlom