Novice

Nissan je postal največji lastnik Mitsubishija

Z Japonske prihajajo novice, da Nissan zaključuje odkup 34 odstotkov delnic Mitsubishija, ki ga je močno prizadelo nedavno razkritje o prirejanju podatkov o povprečni porabi njihovih vozil.

Le 24 ur po prvem namigu je Nissan tudi uradno potrdil, da je za 2,17 milijarde dolarjev odkupil 34 odstotkov Mitsubishija. Nissan je s tem postal lastnik 506,6 milijona delnic podjetja Mitsubishi Motors po ceni 4,3 dolarja za delnico. Škandal o prirejanju povprečnih porab je dodobra zatresel japonskega proizvajalca vozil, delnice podjetja pa so od 19. aprila strmoglavile za 43 odstotkov, zato je Nissan pravzaprav sklenil odlično kupčijo.

Mitsubishi je s prodajo pridobil močnega partnerja. Vse do razkritja afere sta proizvajalca uspešno sodelovala pri dveh modelih, zdaj pa bodo lahko to sodelovanje razširili tudi na druge. V preteklosti je skupina Renault-Nissan skupaj z Mitsibushijem sodelovala v razvoju dveh limuzin in električnega vozila. Takrat je bilo sodelovanje sicer neuspešno, a ga je Mitsubishi vedno želel obuditi.

Ravno Nissan je po podatkih Mitsubishija odkril manipulacije na nekaterih njihovih vozilih. Takoj po objavi so delnice avtomobilskega proizvajalca padle za 15 odstotkov in dosegle najnižjo točko po vstopu na borzo v Tokiu. Mitsubishi je tako drugi proizvajalec vozil, ki je priznal manipulacije na svojih vozilih – na uradnih testih so namreč bistveno znižali maso vozila in s tem poskrbeli, da se je na meritvah pokazala nižja povprečna poraba kot v resnici.

Carlos Ghosn, vodja skupine Renault-Nissan, je opisal situacijo kot zmago za obe vpleteni strani in obljubil svetlo bodočnost znamke Mitsubishi. Njegove besede je potrdil tudi Osamu Masuko, predsednik odbora in izvršni predsednik Mitsubishija, ki je dejal ”Ta sporazum bo ustvaril dolgoročno sodelovanje za obe naši podjetji pri napredovanju v prihodnost.”

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Milijon Toyotinih milj
Fiatov škorpijon z več moči in prenovljenim videzom