Novice

Lutz Pathfinder je prvo avtonomno vozilo na britanskih cestah

Avtonomna vozila so že pred časom “napadla” ceste v Kaliforniji in Nevadi, na začetek testiranj pa se pripravljajo še v Nemčiji in na Japonskem. Zdaj so se v tekmo vključili tudi Angleži in na nekaterih površinah dovolili testiranje avtonomnih vozil. Med prvimi se bo tam znašel mali Lutz Pathfinder, ki ga je izdelalo podjetje RDM.

Dvosedežni Lutz Pathfinder bo s pomočjo 20 senzorjev, med katerimi so tudi kamere in laserski radar, svoje prve kilometre nabiral v Milton Keynesu. Skupaj z naprednim elektronskim sistemom ustvari 360-stopinjsko sliko okoli vozila in nenehno nadzoruje dogajanje ob vozilu.

Medtem ko na v Kaliforniji testiranja avtonomnih vozil izvajajo na običajnih cestah, je v primeru Pathfinderja drugače, saj je njegova največja hitrost omejena na 25 km/h in ima 65 kilometrov dosega. Avtonomni malček ima vgrajena dva zaslona na dotik: na prvem izberemo destinacijo, drugi pa poskrbi za zabavo med vožnjo. Zaenkrat so testiranja omejena na zaprte ploščadi in pločnike v središčih, zaprtih za promet, do leta 2017 pa želi britanska vlada omogočiti preizkušanje tudi na javnih cestah.

Tehnologija avtonomnih vozil se nezadržno širi, zato bo vlada v ta projekt vložila 20 milijonov funtov, vendar se morajo samovozeča vozila izkazati za popolnoma varna, preden se jih bo začelo uporabljati v običajnih razmerah.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: RDM.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Lutz Pathfinder je prvo avtonomno vozilo na britanskih cestah"


xxl
9 leta 2 meseci nazaj

Mater so tečni s tem posiljevanjem avtonomnih vozil.Upam da do popolne avtonomije ne bom več niti sposoben vozit avta.

 
Nissan Leaf se ponoči sveti
Škodin Superb se počasi odkriva