Novice

Nissan napoveduje optimizacijo poslovanja

V sporočilu za javnost, vezano na poslovanje Nissana v prvem četrtletju 2019, so Japonci sporočili, da bodo zaradi drastično zmanjšane profitabilnosti poslovanja zmanjšali število zaposlenih za skupno 12.500 ljudi.

Ta številka naj bi ustrezala približno devetim odstotkom njihove skupnega števila zaposlenih na globalni ravni. Hiroto Saikawa, sveže nastavljeni vodja upravnega odbora, je pri tem napovedal, da bodo manjšali obseg zaposlenih v skupno 14 Nissanovih obratih po svetu, pri čemer naj bi bili obrati na domačem Japonskem manj na udaru kot ostale lokacije. To pomeni, da bodo 12.500 odvečnih delavcev odpustili v obratih v Španiji, Indoneziji, Rusiji, Franciji, na Tajskem, v Mehiki in v Veliki Britaniji.

Poslovni rezultati razmeroma sveže nastavljeno vodstvo upravičeno skrbijo, saj se je neto priliv v prvem četrtletju leta 2019, glede na leto 2018, zmanjšal za neverjetnih 94,5 odstotka. Prodaja se je na drugi strani zmanjšala za še vedno bolečih, a vseeno manj ogromnih šest odstotkov, na skupno 1,23 milijona vozil.

Glede na zmeren upad prodaje je jasno, da je treba razloge za zmanjšanje dobička iskati ne samo v zmanjšanjih prihodkih, ampak tudi drugod. Japonci jih pripisujejo predvsem zunanjim dejavnikom, kot so na primer dvig cene surovin, nihanja v menjalnih tečajih, in dragim investicijam, potrebnim za nadgradnjo vozil, da ta izpolnjujejo vse strožje emisijske zahteve na trgih po svetu.

Optimizacija poslovanja bo poleg zmanjšanja obsega števila zaposlenih za 12.500 segala tudi na področje zmanjšanja obsega modelov za približno 10 % na globalni ravni ter na optimizacijo proizvodnih kapacitet na enaki ravni. V sklopu optimizacije poslovanja bo glavni cilj osredotočenje na nabor globalno pomembnih modelov in modelov s strateško pomembnostjo v določenih regijah.

Poslovni rezultati Nissana so najslabši v zadnjem desetletju. Kljub zaskrbljujočemu začetku leta ostaja vodstvo prepričano v svojo prvotno napoved o poslovni uspešnosti za poslovno leto 2019, ki napoveduje 2,1 milijarde dolarjev profita, ali 28 % manj kot leto prej.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW bo morda ponovno dobavljal motorje za Jaguar Land Rover
Tesla z novim tehničnim direktorjem in ponovno prilagoditvijo napovedi poslovnih izidov