Novice

Nizozemska želi omejiti avtocestne hitrosti na 100 km/h

Medtem ko je nemška vlada ovrgla idejo o vpeljavi splošne hitrostne omejitve na nemških avtocestah, je nizozemska proaktivna v drugo smer, saj želi hitrost na avtocestah omejiti z današnjih 130 km/h na zgolj 100 km/h.

Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte pravi, da razmišljajo v smeri znižanja hitrostne omejitve na vseh njihovih avtocestah, saj želijo zmanjšati emisije dušikovih oksidov. Ideja je, da bi strožjo omejitev uvedli že z letom 2020.

Dodajajo, da bi hitrostna omejitev veljala samo podnevi, saj da naj bi v nočnem času, natančneje med 19. uro zvečer in 6. uro zjutraj, omejitev znašala obstoječih 130 km/h. Ta »odpustek« se zdi smiseln, saj je takrat prometa bistveno manj, torej so vse vrste emisij že tako nižje.

Nekako pa se zavedajo, da tudi znižanje potovalnih hitrosti na povezovalnih avtocestah ne bo prineslo omembe vrednega izboljšanja na hitrih cestah ob večjih mestih, kot so Amsterdam, Utrecht, Rotterdam in Haag. Gostota prometa je tam tako velika, da hitrosti že same po sebi niso prav visoke, tako da dodatno omejevanje tam niti ne bi imelo omembe vrednega učinka.

Kakorkoli že, ukrep naj bi bil samo začasen, saj bodo spremljali emisije ter se odločali o nadaljnjih korakih na osnovi izsledkov bodočih analiz.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ferrari razkril prve podrobnosti modela Roma
Fordov novi električni križanec bo Mustang Mach-E