Novice

Mercedes-Benz z električnim konceptom EQ začenja naslednjo etapo razvoja električnih vozil

Mercedes-Benz je v Parizu nastopil s številnimi novostmi, vendar je med vsemi najbolj izstopal koncept električnega športnega terenca, ki napoveduje podznamko EQ in novo dobo električnih vozil nastarejše avtomobilske znamke.

Pa začnimo pri pogonu. Koncept EQ poganjata dva elektromotorja s skupno močjo okoli 300 kilovatov in 700 njutnmetri navora. S pomočjo prilagodljivih baterijskih komponent se moč prenaša na stalni štirikolesni pogon. Kot pravijo pri podjetju, naj bi bilo z enim polnjenjem mogoče prevoziti 500 kilometrov, kar nas je pripeljalo do baterije; nameščena je med obe osi na dnu vozila in ima kapaciteto 70 kWh, za razvoj in izdelavo pa skrbijo pri Daimlerju.

Mercedes-Benz je za prvi model, ki bo nosil oznako EQ, izbral športnega križanca. Precej logično, saj je segment v največjem porastu in idealna priložnost za prikaz njihove moči. EQ je oblikovno korak naprej, krasijo ga čiste linije, ki poudarjajo njegov značaj.

“Njegova fascinacija leži v reinterpretaciji naše oblikovne filozofije čutne čistosti, katere cilj je ustvariti avantgarden, sodoben in prepoznaven elektro videz. Istočasno oblikovanje vizionarskega avtomobila, ki je bil zreduciran na osnovno bistvo, razkriva privlačno progresivnost,” je dejal Gorden Wagener, vodja oblikovanja pri Daimlerju.

Glavna oblikovalska prednost, ki bo vse prihodnje modele EQ ločila od ostalih, bo črna plošča v sprednji maski hladilnika. Na njej se bohoti velika osvetljena kromirana trikraka zvezda in združuje vse svetlobne elemente pod eno streho. V potniški kabini so nameščeni individualni sedeži z integriranimi zvočniki v naslonih. Rožnato-zlati okraski na osrednji konzoli in ročicah vrat bodo zadovoljili številne uporabnike Appla, prav tako bodo navdušeni na velikim visokoresolucijskim zaslonom pred voznikom. Dodatno sta visokoresolucijska zaslona integrirana v naslonjali prednjih sedežev.

Pri Mercedesu so potrdili, da razvijajo novo modularno arhitekturo, namenjeno ekskluzivno električnim vozilom podznamke EQ. Prvi model bo v proizvodnjo vstopil leta 2019 ter bo predstavljal največjo konkurenco Tesli X in Audiju e-Tron Quattro. Podjetje predvideva, da bodo v času, ko bo prvo električno vozilo zapeljalo na ceste, časi polnjenja bistveno krajši in (zaradi enotnega evropskega standarda CCS – Combined Charging System) polnjenje poenostavljeno. Mercedesov križanec se že zdaj lahko polni brezžično ali pa ga napolnijo preko običajne hitre polnilnice. Ob prihodu 300-kilovatnih polnilcev bo potrebno za 100 kilometrov dodatnega dosega vozilo polniti vsega pet minut.

Kaj pa cena? Kot je ob razkritju povedal Dieter Zetsche, naj bi bila cena primerljiva z bolje opremljenim modelom GLC. Med drugim je povedal še, da bodo do leta 2025 na ceste pripeljali več kot deset povsem električnih modelov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Mercedes-Benz. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija Audija Q5
Zverinska Honda Civic Type-R navdušuje Pariz