Novice

Nova generacija dirkaško usmerjenega Porscheja 911 GT3

Pri nemški znamki športnih avtomobilov s sedežem v Stuttgartu so predstavili sedmo generacijo visokozmogljive verzije modela 911, ki jo sicer ponujajo že vse od leta 1999. Novi GT3, ki je je bil razvit v tesnem sodelovanju s Porsche Motorsportom, bo na voljo v Sloveniji že meseca maja, zanj pa bo potrebno pripraviti konkreten kupček evrov.

Nova generacija najbolj dirkaške izvedbe Porschejevega modela 911 sicer velja za enega najbolj težko pričakovanih športnih avtomobilov letošnjega leta in bo na voljo tudi z ročnim menjalnikom. Za pogon novega GT3 skrbi štirilitrski 6-valjni bokserski atmosferski motor z močjo 375 kW (510 KM), pri katerem je za prenos moči zadolžen 7-stopenjski PDK ali 6-stopenjski ročni menjalnik. Tako motoriziran GT3 pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj 3,4 sekundah ter doseže najvišjo hitrost pri 320 km/h (oziroma 318 km/h z menjalnikom PDK). Tovrsten akustično markanten visokoturažni agregat se praktično nespremenjen vgrajuje tudi v novi dirkalni 911 GT3 Cup.

Najnovejša generacija Porscheja 911 GT3 se obenem ponaša s spremenjeno zasnovo sprednje preme z dvojnimi prečnimi vodili ter izpopolnjeno aerodinamiko z večsmerno nastavljivim usmernikom zraka in markantnim difuzorjem na zadku. Izpopolnjena aerodinamika temelji na izkušnjah iz avtomotošporta in generira bistveno večji pritisk na podlago, ne da bi pri tem znatno povečala zračni upor. V položaju za maksimalno zmogljivost nastavljivi elementi usmernika in difuzorja bistveno povečajo aerodinamični pritisni tlak za večjo hitrost pri vožnji skozi ovinke. Na Nürburgringu je novi GT3 obenem že postavil nov rekord za avtomobile z atmosferskim motorjem, saj je prevozil krog pod 7 minutami (6:59,927 minute)

Čeprav ima novi GT3 širšo karoserijo, večja kolesa in dodatno tehnično opremo, je njegova masa primerljiva z maso predhodnika. Z ročnim menjalnikom masa znaša 1.418 kg, z menjalnikom PDK pa 1.435 kg.

Najbolj dirkaško različico modela 911 bo moč že v kratkem naročiti tudi na našem trgu, zanj pa bo potrebno odšteti vsaj 185.603 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota zaradi potresa prekinja proizvodnjo
Fordova ponudba v Evropi bo popolnoma elektrificirana do leta 2030