Novice

Fordova ponudba v Evropi bo popolnoma elektrificirana do leta 2030

Pri Fordu najavljajo, da naj bi imeli do leta 2026 vsi njihovi modeli možnost izbire pogona brez lokalnih emisij, do leta 2030 pa naj bi bila celotna paleta modelov osebnih vozil v Evropi popolnoma elektrificirana.

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford obljublja, da naj bi bili do leta 2026 vsi modeli, namenjeni evropskim trgom, na voljo s popolnoma električnim pogonskim sklopom ali pa s tehnologijo priključnega hibrida, medtem ko naj bi bila njihova ponudba lahkih gospodarskih vozil elektrificirana do leta 2024. Po njihovih pričakovanjih naj bi v tem segmentu, ki naj bi jim zagotavljal konstantno rast in profitabilnost, do leta 2030 kar dve tretjini prodanih vozil poganjali električni ali priključno-hibridni pogonski sklopi.

V duhu omejitev, ki jih sprejemajo vlade v zvezi s prepovedjo prodaje vozil s klasičnimi pogoni, nameravajo pri Fordu vložiti milijardo ameriških dolarjev (835 milijonov evrov) v preureditev njihovega evropskega sedeža v nemškem Koelnu. Investicija naj bi obsegala tudi preureditev sedanjega proizvodnega obrata, kjer trenutno s trakov prihajajo avtomobili Fiesta, v proizvodni obrat za sestavljanje električnih vozil. Po trenutnih načrtih naj bi Ford Cologne Electrification Centre pričel s proizvodnjo električnih potniških avtomobilov že v letu 2023. Prvi električni model naj bi v tem proizvodnem obratu nastajal ob boku modela Fiesta, podrobnejših načrtov v zvezi z obstojem tega modela ter modelov Focus, Puma in Kuga pa zaenkrat še ne razkrivajo.

Kot je znano, naj bi Ford v sklopu sodelovanja s skupino Volkswagen svoje nove električne modele zasnoval na Volkswagnovi modularni električni platformi (MEB), več podrobnosti pa naj bi podali v toku prihodnjih nekaj mesecev. Ker področje elektrifikacije zaenkrat še ne predstavlja močnejše plati ameriškega avtomobilskega proizvajalca, saj ga na tem področju prehitevajo ostali proizvajalci, ki ponujajo več električnih modelov, so se pri Fordu lotili spodbudnih načrtov za električno prihodnost. V globalnem merilu naj bi v elektrifikacijo vložili okrog 22 milijard ameriških dolarjev (18,3 milijarde evrov), kar je skoraj podvojena vrednost vlaganj v primerjavi s predhodnimi načrti.

Po besedah Stuarta Rowleya, ki vodi Fordovo poslovanje v Evropi, njihova namera preureditve nemškega proizvodnega obrata predstavlja enega pomembnejših korakov v njihovi zgodovini ter zavezo uresničitve sodobne električne mobilnosti na evropskih tleh. Po njegovih besedah se njihova električna prihodnost začenja s pričetkom prodaje električnega modela Mustang Mach-E v navezi z električno ponudbo lahkih gospodarskih vozil. Proizvodnja bencinskih Ecoboost motorjev ostaja v Nemčiji, prav tako pa še ne nameravajo zaključiti proizvodnje dizelskih motorjev, ki jih trenutno proizvajajo na britanskih tleh. Dodal je še, da bodo vsi novi modeli po letu 2023 imeli, v sklopu sodelovanja z Googlom, multimedijsko-informacijski sistem na podlagi Androida.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija dirkaško usmerjenega Porscheja 911 GT3
Nissanov Qashqai v tretji generaciji