Novice

Toyota zaradi potresa prekinja proizvodnjo

Zaradi močnega potresnega sunka, ki je v soboto stresel območje Fukushime, bodo pri Toyoti začasno zaustavili proizvodnjo v devetih proizvodnih obratih.

Potresni sunek z magnitudo 7.1, ki so ga občutili tudi v Tokiu, sicer ni povzročil neposredne škode proizvodnim obratom japonskega avtomobilskega proizvajalca, zaradi škode, ki so jo utrpeli nekateri od njihovih dobaviteljev, pa so se pričele težave z dobavo sestavnih delov za proizvodnjo. Zato so se pri Toyoti odločili, da začasno zaustavijo proizvodnjo na 14 proizvodnih linijah v okviru devetih proizvodnih obratov.

Po mnenju strokovnjakov naj bi bil sobotni potres popotresni sunek po uničevalnem potresu magnitude 9 izpred desetih let, ki je, skupaj s kasnejšim tsunamijem, povzročil veliko škode. Zaradi taljenja sredice v treh reaktorjih jedrske elektrarne v Fukušimi je takrat prišlo do občutnih izpustov radioaktivnih snovi v okolje. V takratnem potresu in tsunamiju je življenje izgubilo preko 20.000 ljudi, več kot 100.000 pa so jih morali evakuirati zaradi radioaktivnega sevanja.

Proizvodnja bi bila lahko zaustavljena tudi do štiri dni, pri Toyoti pa zaenkrat ne razkrivajo, koliko vozil je obtičalo v proizvodnji zaradi pomanjkanja delov. Z delom so začasno prenehali tudi pri enem od ključnih proizvajalcev elektronskih komponenta za avtomobilsko industrijo, podjetju Renesas Electronics, saj jim je bila zaradi potresa prekinjena dobava električne energije.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Agresivnejši Škodin Enyaq iV z opremo Sportline
Nova generacija dirkaško usmerjenega Porscheja 911 GT3