Novice

Nova generacija litrskega trivaljnika EcoBoost bo 15 odstotkov lažja

Ford je na NAIAS v Detroit pripeljal koncept nove generacije lahkega litrskega trivaljnika EcoBoost.

Ob predstavitvi koncepta je ameriški proizvajalec vozil potrdil, da raziskujejo tehnologijo deaktivacije valjev za njihov najmanjši litrski trivaljnik, ki bi lahko v določenem obdobju deloval le z dvema valjema. Agregat bi lahko z namenom varčevanja z gorivom pod določenimi pogoji izklopil osrednji valj.

Novi lahki agregat EcoBoost pri Fordu razvijajo že celo leto, v tem času pa so spremenili njegovih pet glavnih komponent ter s tem uspešno znižali maso za 15,5 odstotka v primerjavi s predhodnikom. Za izrazito znižanje mase so zamenjali blok in glavo motorja, ojnice, sprednji prokrov in oljno korito. Že sam blok motorja je zaradi uporabe novih materialov in drugačne sestave od predhodnika lažji za 14 kilogramov oziroma za 40 odstotkov. Glava motorja je delno izdelana iz ogljikovih vlaken, ojnice so izdelane iz kovanega aluminija, sprednji pokrov ter oljno korito pa iz ogljikovih vlaken.

Andreas Schamel, vodja oddelka za pogonski sklop in napredno inženirstvo, je dejal, da bi imel agregat, ki bi bil manjši od trivaljnika, preveč kompromisov. Toda izklop enega izmed treh valjev bi izboljšal povprečno porabo goriva in ohranil zabavne vozniške izkušnje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autocar)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi h-tron quattro na gorivne celice in A4 allroad quattro s terenskim značajem
Kia Telluride, korejski prestiž